"Ксинтија" однела 62 живота

Најмање 62 особе су погинуле у снажној олуји "Ксинтија". У Француској на десетине људи повређено, а девет особа се води као нестало. Званичници позвали на хитно ојачавање старих морских бедема из доба Наполеона.

У снажној олуји "Ксинтија", која је током викенда захватила западну Европу, погинуле су најмање 62 особе, од којих 51 у Француској, шест у Немачкој, три у Шпанији и по једна у Белгији и Португалу.

Портпарол француске службе за ванредне ситуације пуковник Патрик Ваји саопштио је да се девет особа води као нестало и да је на десетине повређено.

Олуја са ветровима снаге урагана погодила је Француску у недељу ујутро. Поплављене су луке, уништене многе куће, док је више од милион домаћинстава остало без струје.

Олујом су биле захваћене Белгија, Португал, Шпанија и делови Немачке, што је довело до обустављања железничког и авиосаобраћаја широм континента.

Француски председник Никола Саркози обишао је најтеже погођене области Ванде и Шарант-Маритим и обећао три милиона евра помоћи угроженом становништву.

Регионални званичници позвали су на хитно ојачавање старих морских бедема, након што је готово половина од укупног броја жртава настрадала услед пробијања морског бедема у граду Егијон сир Мер.

"Морски бедем који је пробијен потиче из доба Наполеона. Или ћемо изградити нове морске бедеме, који у том случају треба да буду виши или ћемо градити даље од обале", изјавио је десничарки политичар Филип дел Вијер председник локалне власти у Вандеу.

Саркози, који је најавио детаљну истрагу узрока несреће, покушао је да ублажи буру критика због стања морских бедема у земљи.

"Има мртвих и несталих људи и ми им дугујемо саосећање. Сада сигурно није тренутак за започињање полемике", рекао је Саркози.

Први извештаји указују да је штета изазвана необичном комбинацијом изузетно снажних ветрова брзине до 160 километара на сат, јаке плиме и ниског ваздушног притиска што је утицало на пораст нивоа воде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару