Ванредне мере у Чилеу

Уведен полицијски час у две области у Чилеу погођене земљотресом, да би се спречиле пљачке. Председник Србије Борис Тадић изразио саучешће председници Чилеа Мишел Башеле.

Влада Чилеа, настојећи да спречи пљачке, увела је полицијски час у две области погођене разорним земљотресом, у коме је погинуло најмање 708 особа, јавила је државна телевизија.

Полицијски час уведен је синоћ у области Мауле и граду Консепсион, који је највише страдао у потресу.

На конференцији за новинаре председница Чилеа Мишел Башеле истакла је напоре које власти чине да би се поново обезбедили струја и вода становништву у најугроженијим областима.

"Влада тренутно ради у два смера, предузима ванредне мере да би се потребе становништва одмах задовољиле и ради на припремама за обнову земље", каже председница.

Председница Чилеа упутила је војнике да помогну полицији у спречавању пљачки и затражила од међународне заједнице помоћ и рекла да је потписала декрет којим војска преузима контролу у Консепсиону, где људи пљачкају супермаркете, бензинске станице, апотеке и банке.

Забринутост грађана Чилеа најбоље илуструје изјава једног становника Консепсиона: "Сада када је земљотрес прошао, почиње криза. Неће бити посла, ничега, људи ће гладовати.

Полиција је употребила сузавце и водене топове да би растерала гомилу пљачкаша који су узимали храну из једног супермаркета у Консепсиону, пренеле су агенције.

Градоначелник Консепсиона Жаклин ван Риселберге изјавила је да ситуација у граду измиче контроли због мањка основних намирница.

Велика штета причињена и на острвима Хуан Фернандез, које је после потреса погодио цунами и однео 4 живота.

Процењује се да би штета коју је Чилеу нанео земљотрес јачине 8,8 степени Рихтерове могла да буде и 30 милијарди евра, што је око 15 одсто укупног домаћег бруто производа земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару