ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нетанјахуов кабинет о преговорима о таоцима: Још постоје значајне празнине; Лондон: Одбијен напад Хута у Црвеном мору

Сукоб Израела и Хамаса – 114. дан. Израелска војска саопштава да се интензивне борбе воде у Кан Јунису, као и да су авионима нападнути положаји Хезболаха на југу Либана. С друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, пријављује да је за 24 сата страдало 165 Палестинаца.

Нетанјахуов кабинет о преговорима о таоцима: Још постоје значајне празнине; Лондон: Одбијен напад Хута у Црвеном мору Нетанјахуов кабинет о преговорима о таоцима: Још постоје значајне празнине; Лондон: Одбијен напад Хута у Црвеном мору

Настављене су жестоке борбе између израелских снага и Хамаса у Кан Јунису. Израелска војска је навела да је убила најмање 11 наоружаних нападача који су покушали да подметну експлозив у близини њених трупа и пуцали из пушака и ракетним гранатама на војнике у Кан Јунису.

Палестински медији су, с друге стране, известили о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима у близини болница Насер и Амал у Кан Јунису. Наводе да има погинулих и рањених.

Огласило се Палестинско друштво Црвеног полумесеца (ПРЦС) и осудило израелску опсаду и гађање седишта те организације у болници Ел Амал у Кан Јунису и позвало на заштиту.

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 26.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.

Према наводима Министарства здравља из Газе, најмање 26.257 Палестинаца погинуло је од 7. октобра, док је 64.797 повређено.

Опречне реакције Израела и Хамаса на тврдње да је Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) умешана у напад 7. октобра.

Хамас је осудио израелске "претње и уцене" након оптужби да су запослени у УНРВА учествовали у нападу Хамаса 7. октобра, док је Израел поручио да жели да та Агенција више нема никакву улогу у Гази.

Због сумње за везе са Хамасом, Канада, Аустралија, Сједињене Државе, Велика Британија, Италија и Финска обуставиле су финансирање УНРВА у Гази.

Ирска и Норвешка, с друге стране, изразиле су сталну подршку, рекавши да Агенција ради кључни посао да помогне расељеним Палестинцима којима је очајнички потребна помоћ у Гази.

Реаговала је Палестинска управа и затражила да се данас одржи ванредна седница Савета Арапске лиге на нивоу сталних делегата, како би се донео јединствен арапски став о привременим мерама које је наложио Међународни суд правде.

САД и Велика Британија напале су луку Рас Иса у јеменској провинцији Ходејда јер су претходно Хути појачали нападе на бродове који пролазе кроз Црвено море. Нападнут је танкер Марлин Луанда који је превозио гориво. Повређених није било.

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелска војска је саопштила да је извела нови талас напада на циљеве Хезболаха у јужном Либану као одговор на нападе на северни Израел.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару