Бредли – од Карла Малдена, преко Авдејевке за Бели Манастир

Последњих дана много се говори о оклопном возилу "бредли". То борбено возило пешадије добило је име по чувеном америчком генералу из Другог светског рата Омару Бредлију. Његов лик у филму "Патон" играо је амерички глумац српског порекла Карл Малден или Младен Секуловић. Међутим, ”бредли” данас нема везе са уметношћу и српску јавност занима због рата у Украјини и ситуације у нашем региону.

Бредли – од Карла Малдена, преко Авдејевке за Бели Манастир Бредли – од Карла Малдена, преко Авдејевке за Бели Манастир

Снимак са руско-украјинског фронта где борбено возило пешадије "М2 бредли" украјинске војске уништава руски тенк Т-90М обишао је свет. Снимак се појавио 12. јануара, и потиче из потпуно уништеног засеока Степове северно од Авдејевке, на правцу где Руси покушавају да окруже украјинску војску.

Српску јавност је "бредли" још озбиљније заинтригирао после најаве министра одбране Хрватске Ивана Анушића, прво у медијима, а затим званично у Сабору, да ће хрватска војска стално разместити оклопни батаљон у, за сада напуштену касарну у Белом Манастиру, на само двадесетак километара од границе са Србијом.

Ова јединица биће пренаоружана са југословенских борбених возила пешадије М80 на амерички "М2А2 бредли". Хрватска од Сједињених Држава купује 89 возила "бредли М2А2 ОДС", са модернизацијом, репарацијом, муницијом и противоклопним ракетама ТОВ-2А домета 3.750 метара. Од тог броја, 22 возила користиће се за резервне делове.

Какве су могућности "бредлија". Основна идеја конструктора и пре свега захтев наручиоца посла, а то је Копнена војска САД, био је оклопно возило гусеничар, за превоз пешадијског одељења од седам војника, са оклопом отпорним на зрна совјетског тешког митраљеза КПВТ 14,5 милиметара.

Формацијско место "бредлија" је у оклопном батаљону, уз тенк "абрамс". Потенцијално бојно поље, када је возило ушло у употребу 1981. године, била је Средња Европа, углавном равница. Још један, можда и најкомпликованији захтев је могућност пловидбе. Како тешка, добро оклопљена возила не могу да плове, "бредли" је направљен од специјалног алуминијума.

Топ са противпанцирним зрнима

Главно оружје ”бредлија” је топ "М242 бушмастер" калибра 25 милиметара. Почетна брзина противпанцирног зрна је око 1.100 метара у секунди, а ефикасни домет 3.000. До удаљености од три километра зрно стиже за три секунде. Експлозивно зрно, које се користи против пешадије, има нешто мању брзину и домет. За три секунде стиже до ефикасног домета од два километра.

Моћ топа калибра 25 милиметара, огледа се у способности да у борби против тенкова уништи реактивни оклоп, осматрачке и нишанске уређаје, па чак и гусенице. Тако тенк постаје само једна велика гомила челика, без борбене моћи.

Иако нема поузданих информација, стручни медији на Западу наводе да је могуће да су Украјинци у борби са Т-90М, на снимку који се појавио 12. јануара, користили муницију са осиромашеним уранијумом. Зрна тог типа могу лако да пробију оклоп тенка Т-55.

У овој борби учествовао је "бредли М2А2 ОДС" (Operation Desert Storm – операција Пустињска олуја). То је унапређена верзија на основу искустава из 1991. и операције Пустињска олуја. То је био и први прави рат који су Американци водили после Вијетнама.

После детаљне анализе свих аспеката употребе "бредлија", војска је тражила и добила озбиљна унапређења. Ласерски нишан који не штети виду што је значајно повећало прецизност топа 25 милиметара, термалну камеру за возача, ГПС навигацију и дигитални компас за боље маневрисање.

Јачи оклоп са додатним плочама од панцирног челика, који са предње стране возила штити од зрна калибра 30 милиметара и отпоран је на нападе већине борбених возила пешадије. Ту, пре свега, мислимо на руске БМП и БМД, али и на ловац тенкова ”терминатор”.

Најнапреднија ствар, иако не и најјача, била је могућност умрежавања и размене информација са другим возилима.

Уништено најмање 30 "бредлија"

Украјина је као донацију осим возила ОДС, добила и верзију ОДС СА (Situational Awareness – Ситуациона свесност). Која има могућност качења додатног активно-реактивног оклопа и боље камере за вожњу током борбе у урбаној средини. Још један важан додатак је и инерцијални навигациони систем, а не ГПС који Руси могу да ометају.

И на крају, треба рећи да су Украјинци изгубили велики број "бредлија" у борби. То је рат. Борбе су жестоке.

Од 186 који су стигли у Украјину 2023, постоји визуелна потврда да је уништено 30, оштећено је 26 "бредлија", а мањи број је поправљен. На ничијој земљи, између ровова две зараћене стране, остављено је 11 тих борбених возила. Руси су заробили један "бредли".

Велики губици борбене технике једна су од главних карактеристика рата у Украјини и тешко да могу да говоре о поузданости возила као што је "бредли". Чињеница да је возило конструисано пре више од 40 година, натерала је Американце да потраже замену. После више конкурса и провера, Војска САД најближа је одлуци да од 2030. почне пренаоружавање новим борбеним возилом пешадије, а да "бредли" полако крене у историју.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару