Хаменеи: Иран не прави атомску бомбу

Верски вођа Ирана инсистира да нуклеарни програм исламске републике има мирољубиве циљеве. Истовремено, Иран упозорава да поседује ракете које могу погодити сваког непријатеља земље.

Ирански нуклеарни програм има мирољубиве циљеве и тежи да обезбеди самодовољност Ирана, изјавио је у Техерану ирански врховни верски вођа ајатолах Али Хаменеи.

"Исламска република има времена и поноваљам да тежи обезбеђивању нуклеарне енергије, како би је користила у мирнодопске сврхе, укључујући и стварање енергије", рекао је Хаменеи на састанку са званичницима из министарства спољних послова и дипломатама, јавио је Ројтерс, позивајући се на државну иранску агенцију ИРНА.

"Иран је, упркос свим притисцима, направио велики напредак у нуклеарној технологији и тако ће и наставити", рекао је Хаменеи.

Ирански врховни лидер оптужио је САД и њима блиске државе да стоје иза тврдњи Међународне агенције за атомску енергију о томе да Иран, можда, прави нуклеарну бомбу.

"Неки извештаји и поступци ИАЕА показују да тој међународној агенцији недостаје независност", рекао је Хаменеи и додао да на "ИАЕА не би требало да утичу САД и неке земље зато што једнострано деловање подрива поверење у ту агенцију и Уједињене нације".

Ирански нуклеарни програм биће тема састанка Међународне агенције за атомску енергију следеће седмице у Бечу.

Запад оптужује Иран

Западне земље, које оптужују Иран да развија свој нукеларни програм због производње атомског оружја, воде преговоре о пооштравању санкција тој земљи на нивоу Савета безбедности УН.

Иран је раније саопштио да планира да изгради два постројења за обогаћивање уранијума у планинама како би их заштитио од могућег напада.

Заменик команданта елитне Револуционарне гарде Хосеин Салами је упозорио да би Иран, који лежи на око 50 одсто светских енергетских резерви, могао да прекине испоруку енергената Европи и да може својим ракетама да погоди сваког непријатеља, где год се он налазио.

"Због Ирана, уколико то одлучи, Европа би морала зиму да проведе у хладноћи", рекао је Салами на састанку са ратним ветеранима и добровољцима у Керману.

Салами је додао да иранске ракете сада могу да погоде непријатеље исламске републике, где год се налазили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару