Бундесвер у кадровским проблемима, предлог да се у војску примају и странци

Бундесвер се суочава с кадровским проблемима. Министар одбране Борис Писториус (СПД) предлаже да се у војску примају и људи који нису Немци. Његов предлог су подржали Либерали и опозициона Унија.

Како решити проблем кадровског мањка у редовима Бундесвера? Шеф ресора одбране, Борис Писториус, може да замисли да се та "рупа" попуни и војникињама и војницима који немају немачко држављанство. Његов предлог су у међувремену подржали водећи стручњаци за питања одбране из редова владајуће коалиције (социјалдемократе, зелени, либерали), али и опозиције.

"Начелно гледајући, у потрази за прикладним младим људима, који су спремни да служе војну обвезу у редовима Бундесвера, ми морамо размишљати пуно више у европским размерама", каже председница Одбора за одбрану у Бундестагу, Мари-Агнес Штрак-Цимерман (ФДП), за лист Рајнише Пост (РП).

А под тим размишљањем у ширим, европским димензијама она сматра „да војници и војникиње без немачког пасоша због успешне службе у Бундесверу могу брже добити немачко држављанство."

Пуно отворених питања

И Јохан Вадефул (ЦДУ) такође је био отворен за предлог: "Начелно сматрамо ту идеју исправном, али кључно је како тачно реализовати", изјавио је он за диселдорфски лист РП.

"Хоће ли та могућност бити на располагању само грађанкама и грађанима земаља чланица ЕУ или НАТО? Или и другима? Да ли је потребно пуно знање немачког језика?"

Још увек има пуно питања која треба разјаснити, сматра он.

"Министар Писториус је и сам рекао да Бундесвер за пет до осам година мора бити спреман и за вођење рата. То је у контексту кадровске стратегије страшно кратко раздобље. Требало би се дакле хитно деловати."

Модификован војни рок

Писториус је предложио увођење модификованогобавезног служења војног рока, односно отварање Бундесвера и за војникиње и војнике без немачког пасоша.

"Ми не би били прва војска у Европи која би то урадила”, рекао је савезни министар одбране за лист Тагесшпигел. И додао како у Немачкој постоје људи мигрантског порекла, из друге или треће генерације који још увек немају немачко држављанство.

С обзиром на кадровске проблеме у редовима Бундесвера, у немачкој јавности се већ неко време дискутује о стратегијама за регрутовање нових припадника војних снага. Као једна од идеја помиње се и поновно увођење обавезног војног рока, који је укинут 2011. Прошле је године у Бундесверу формирана и посебна радна група чији је задатак проналазак могућих решења за кадровске проблеме.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару