Поштански скандал века у Британији

Од 1999. до 2015. године у Великој Британији је преко седам стотина службеника пошта оптужено за намерно вођење погрешног књиговодства, проневеру и превару.

Седам британских премијера касније, испоставља се да оптужбе не стоје.

Разлог за такав преокрет је дуга правна борба осрамоћених службеника, коју је током новогодишњих празника нацији приближила моћна драма телевизије Ај-Ти-Ви.

За разлику од наших пошта, поште у Британији су често мала породична предузећа и неретко су комбиноване са малим продавницама.

Зато су за многе породице те пресуде значиле уништену репутацију, затворске казне, а понекад су неки људи себи одузели и живот.

Деценија и по правне борбе

Један од погрешно оптужених био је и Алан Бејтс, који је пре петнаест година основао "Алијансу за правду за поштанске службенике“.

Та правна борба преточена је у драмску мини серију „Господин Бејтс против Поште“ из пера Гвинет Хјуз, награђиване бивше новинарке са сиромашног севера Енглеске.

Британци су, уз новогодишње славље доживели велики шок, који се убрзо претворио у експлозију на друштвеним мрежама.

Недуго потом представник министарства привреде и тржишта Колин Холинрејк у парламенту је признао да је "поштански скандал најнеправеднија погрешна пресуда у нашој националној историји“.

Одговорност фирме Фуђицу

Наиме, испоставило се да је за грешке у књиговодству одговоран софтвер "Хоризонт“ јапанске фирме Фуђицу.

О томе су стручњаци за информационе технологије писали још 2009. године у часопису "Компјутер викли“. Тек деценију касније оштећени су на суду доказали невиност.

"Ми смо само обични људи. Тачно је да уз себе имамо и правнике, али све иде јако тешко. Ово је као рат“, оценио је пре неколико дана у интервјуу за БиБиСи бивши поштански службеник Ли Каслтон.

Пет стотина педесет пет поштанских радника изборило се тада за педесет осам милиона фунти одштете. На судске трошкове отишло је четрдесет седам милиона. Компензација се свела на двадесет хиљада фунти по особи.

Бивши поштански службеник Алан Бејтс објашњава да је "реч о новцу, који је требало да им врати положај у којем би били да им пошта није ово урадила“.

Године јавне истраге

Британија је са неверицом пратила излагање поштанског истражитеља Стивена Бредшоа током јавне истраге, која траје од 2020. године.

Он је признао да је Пошта вршила притисак на оптужене да не говоре јавно о софтверу "Хоризонт“, као и да су им за то нуђене умањене казне.

Медији, али и жртве га оптужују да се понашао као мафиозо.

Лидер опозиције под лупом

У време скандала на челу државног тужилаштва налазио се данашњи лидер опозиције.

Лидер опозиционих лабуриста сер Кир Стармер оцењује да је "поштански скандал тужилаштва баш то - огроман скандал са страшним последицама по људске животе“.

"Лично познајем једног оштећеног, који је доживео мождани удар због огромног притиска под којим је живео“, истиче он.

Стармер је на удару критика због пасивности тужилаштва, којим је руководио.

Бивша управница поште на стубу срама

Бивша управница поште Пола Венелс, која се после победе оштећених на суду 2019. године, повукла из јавног живота и постала англиканска свештеница, је због вулканске ерупције критика на друштвеним мрежама вратила државно одликовање из исте године.

Пола Венелс је у сведочењу из 2015. године рекла и следеће:

"Ми смо предузеће које искрено брине за своје запослене. Ако је правда извргнута руглу, мени и пошти би било битно да се то открије. Истрага до сада то није доказала“.

Јавност сада тражи да се она и бивше руководство Поште нађу иза решетака.

Влада најављује огромно обештећење

Британски премијер Риши Сунак реаговао је предлогом закона по хитном поступку.

"Истрага сер Вина Вилијамса обавља кључан посао откривања шта је затајило, ми смо исплатили скоро стотину педесет милиона фунти одштете за око две и по хиљаде жртава. Данас могу да саопштим да ћемо усвојити нови закон који ће обезбедити да сви осуђени у оквиру скандала са фирмом „Хоризонт“ буду ослобођени кривице и обештећени по кратком поступку“, рекао је посланицима премијер Сунак.

Милијарда фунти обештећења се исплаћује из џепова пореских обвезника. Јавност на друштвеним мрежама захтева да бивши челници Поште врате бонусе.

Само Пола Венелс добила је 2,39 милиона фунти. Грађани питају зашто јапански Фуђицу, који је укњижио 1,3 милијарде долара профита проше године, не одреши кесу. Бивша поштанска службеница Џо Хамилтон и даље са скепсом гледа на могућу одштету.

"Поразили смо их на вишем суду у новембру 2019. године. Сада је 2024. Коначан рок био је август ове године. Продужили су га до следеће године. Колико година људи треба да чекају на новац? Једноставно, то је неправда. Све ово се догађа само због драме и изборне године. Та комбинација коначно нам је дала мало моћи“, поручује она.

Шекспир је давно написао да је перо моћније од мача. То је у међувремену постала и енглеска пословица.

Овај случај нам показује како феноменалан драмски текст коме друштвене мреже у синергији дају крила, може заиста да доведе дотле да се изврши притисак на власти и промене на боље животи бројних људи.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару