Иран узвраћа ударац, специјалци упали на танкер у Оманском мору

Ирански специјалци упали на танкер са 145.000 тона ирачке нафте у Оманском мору у знак одмазде за прошлогодишњу акцију америчке морнарице, која је у априлу прошле године тај исти брод запленила у Јужном кинеском мору. Ова акција, уз нападе јеменских Хута, прети да озбиљно уздрма трговину нафтом кроз Персијски залив и Суецки канал.

Иран узвраћа ударац, специјалци упали на танкер у Оманском мору Иран узвраћа ударац, специјалци упали на танкер у Оманском мору

Осветничка акција иранских специјалаца, како су је назвали медији у Техерану, изведена је у Оманском мору и за свега пола часа, специјалци морнарице Ирана су преузели кнтролу над бродом и преусмерили ка луци Бандар е-Јар.

На "Сент Николас", који се до прошле године звао "Суец Рајан" и послује у склопу грчке компаније "Емпајер навигејшн", је у ирачкој луци Басра натоварено 145.000 тона нафте и планирано је да, кроз Суецки канал, доплови до Турске.

"Након незаконитих радњи везаних за Суец Рајан у априлу прошле године и крађе иранске нафте, танкер под именом Сент Николас је заплењен у знак одмазде по одлуци суда и преусмерен ка иранској луци", јавила је иранска агенција Фарс.

Гусарске акције САД и Ирана

Америчка морнарица је "Суец Рајан" запленила у априлу прошле године у Јужном кинеском мору, а после неколико дана неизвесности, брод је нагло променио курс и запловио ка Тексасу, где је из њега истоварено 800.000 барела заплењене иранске нафте.

Власти у Техерану су, одмах затим, запретиле одмаздом, што је донело озбиљне бриге бродарским компанијама које превозе нафту кроз Ормуски теснац. Ормуским мореузеом пролази петина укупне трговине тим енергентом у свету.

Начин на који су ирански специјалци упали на "Сент Николас" необично подсећа на след догађаја од 19. новембра, када су јеменски Хути у теснацу Баб ел Мандеб, упали на брод „Галакси лидер“ и развили палестинску заставу, пре него што су га одвезли у луку Ходеида.

Као и Хути, и ирански специјалци су на брод конопцим спустили из хеликоптера и одмах затим прекрили сигурносне камере.

Јеменски командоси су отели брод јер му је власник израелски тајкун Абрахам Рами Унгар, а акција је уследила недуго пошто је „Галакси лидер“ прошао поред брода „Бехшад“, пловећег шпијунског центра иранске Револуционарне гарде.

Бараж у Црвеном мору

Свега дан пре иранског упада на танкер "Сент Николас", јаменски Хути су испалили више од 20 пројектила и беспилотних летелица ка британским и америчким раним бродовима који патролирају Црвеним морем.

"Укупно 18 беспилотних летелица, две противбродске крстареће и једна противбродска балистичка ракета оборене су у заједничкој акцији авиона Ф-18 са носача Двајт Ајзенхауер, америчких бродова Грејвли, Мејсон и Лабун и британског Дајамонда", саопштила је америчка Централна команда.

Готово истовремено, јеменски генерал Јахја Саре објаснио је да овај напад представља одмазду за смрт десеторице јеменских бораца, који су 31. децембра страдали у нападу америчких хеликоптера.

Политички хаос и претња нападима на бродове у Црвеном мору навеле су десетак највећих бродарских компанија да привремено обуставе пловидбу овим морем и терет и посаде преусмере на 20.000 километара, или 44 дана пловидбе дужу и драматично скупљу руту која води око Рта добре наде.

Компанија "Си-Ејч Робинсон" (C.H. Robinson) већ је око Африке упутила 25 бродова, док ће истим путем пловити и белгијски власници флоте танкера "Јуронав" (Euronav), тајвански "Евергрин", норвешки "Фронтлајн", немачки "Хапаг Лојд", дански "Маерск" и медитеранска компанија "Ем-Ес-Си".

Број бродова који пролазе Суецким каналом већ је за 40 одсто мањи него годину дана раније, док се пролаз чека бар две седмице, односно двоструко дуже него у нормалним околностима.

Битка за превласт на морима

Битка за превласт на морима у блискоисточном региону почела је још пре четири године, када је Израел почео кампању напада на иранске бродове који су морем превозили нафту и оружје за бројне групе које су се, свака на свој начин, бориле против владе у Тел Авиву.

Иран је узвраћао мање видљивим нападима, па је у мају 2021. године његова ракета погодила брод за превоз контејнера „Лори“, чији су власници Израелци. У овом нападу, који је потврдила и израелска војска, није било повређених ни озбиљније материјалне штете. Количина штете и начин на који су напади изведени навели су западне обавештајне службе да закључе да Иранци и нису желели да озбиљно оштете брод, већ да само пошаљу поруку да могу да узврате ударац било када и било где.

Израел је, пак, своју серију напада на иранске бродове покренуо како би спречио ширење војног утицаја Техерана и покушаје те државе да некако заобиђе блокаду на извоз иранске нафте коју су увеле Сједињене Државе.

Поморски елемент иранско-израелског сукоба, сматрају аналитичари, тек је део ширег фронта који је Техеран у последњих петнаестак година осмислио како би наоружао листом све милиције и оружане групе које за циљ имају уништење Израела – од Хезболаха у Либану, преко бројних група у Сирији и Ираку, затим Хута у Јемену и Хамаса и Исламског џихада у Појасу Газе.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару