Саслушање у Хагу, Јужноафричка Република тврди да је Израел имао "геноцидну намеру" у Гази

Почео је дводневни поступак пред Међународним судом правде у Хагу по тужби Јужноафричке Републике против Израела за наводно почињени геноцид током рата у Појасу Газе. Заступници Јужноафричке Републике тврде да је Израел имао "геноцидну намеру" против Палестинаца у енклави, као и да је "прешао границу", прекршивши два члана Конвенције о геноциду. Саслушање представника Израела заказано је за 12. јануар.

Адвокатица Адила Хасим, у име правног тима Јужне Африке, изнела је на суду да се "дела Израела противе Конвенцији о геноциду", истакавши да је "у израелским нападима повређено и осакаћено близу 60.000 Палестинаца, од којих су већина жене и деца".

"Неспорна је патња палестинског народа – и физичка и психичка", поручила је Хасим и додала да је Израел присилно иселио око 85 одсто Палестинаца у Гази.

Хасим је, такође, предочила да акције Израела у Гази указују на то да има "геноцидну намеру"

"Палестинце убија израелско оружје и бомбе. У непосредној су опасности, такође од смрти због глади и болести, уништења палестинских градова, ограничене помоћи", поручила је адвокатица пред највишем судом УН-а.

Према њеним речима, јасно је да неки, ако не и сви, од ових аката потпадају под одредбе Конвенције о геноциду из 1948. године.

Јужноафричка Република је 23. децембра прошле године поднела тужбу Међународном суду у Хагу, који је под окриљем Уједињених нација, како би приморао Израел да одмах обустави војне операције у палестинској енклави.

"Разарања дуга скоро осам деценија"

Јужноафрички министар правде Роналд Ламола изјавио је у судници у Хагу да насиље и разарања у Палестини нису почели 7. октобра, већ да трају последњих 76 година.

Ламола истиче да се, према међународном праву, сматра да је Газа још увек под окупацијом.

"Јужна Африка је осудила нападе Хамаса на израелске цивиле 7. октобра, као и отимање талаца. Ипак, ниједан напад, колико год озбиљан, не може да оправда кршење Конвенције", поручио је Ламола.

Према његовим речима, Израел је "прешао границу" када је прекршио два члана Конвенције, због чега је Јужноафричка Република и покренула тужбу пред МСП-ом.

Правни тим Јужноафричке републике изнео је и да "државе ретко најављују геноцидне намере, али да је овај случај јединствен због тога што је више високих лидера у Израелу након 7. октобра изразило жељу да Газа и палестински народ буду уништени, не правећи разлику између бораца и цивила".

У судници је било 15 сталних судија и још двоје ад хок, које су именовали Израел и Јужноафричка Република.

Одлуке МСП-а и (не)спровођење

Одлука МСП-а о хитним мерама се очекује касније овога месеца. Одлуке тог суда су коначне и без права жалбе, али суд нема начина да их спроведе.

Суд ће саслушати аргументе Израела и Јужноафричке Републике о томе да ли има елемената кривичне одговорности. Случај се, ако суд констатује кривичну одговорност, прослеђује Међународном кривичном суду.

Израел, који се први пут у историји нашао на оптуженичкој клупи пред судом у Хагу, оштро је одговорио на тужбу Јужноафричке Републике, истичући да је његова намера да уништи Хамас, а не Палестинце.

Из администрације америчког председника Џозефа Бајдена саопштено је да сe САД противе саслушању, уз оцену да су оптужбе Јужноафричке Републике "неосноване".

Јужноафричка Република и Израел су потписнице Конвенције Уједињених нација о геноциду, која их обавезује да не почине геноцид, али да га, такође, спрече и казне.

Израел ће, како је најављено, у петак, 12. децембра, изнети своје аргументе као одовор на оптужбе.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије