Вођа ЕТА ухапшен у Француској

Француска полиција ухапсила у Нормандији вођу баскијске сепаратистичке организације ЕТА Аронатегу. Ухапшени намеравао да нападне музеј "Гугенхајм" у Билбаоу у време посете краља Хуана Карлоса.

Вођа оружане баскијске сепаратистичке организације ЕТА ухапшен је данас у Нормандији на северу Француске, саопштило је шпанско Министарство унутрашњих послова.

Ибон Гогеаскоечеа Аронатеги, који је био у бекству од 1997. године, ухапшен је заједно са још двојицом високо рангираних припадника ЕТА у заједничкој акцији шпанске и француске полиције у близини малог града Каан у Нормандији, наводи се у саопштењу министарства.

Гогеаскоечеа и његови саучесници, који су побудили сумњу када су изнајмили једну сеоску кућу користећи лажна имена, ухваћени су у аутомобилу са лажним регистарским таблицама, јавиле су агенције.

Гогеаскоечеа (54) је ухапшен под сумњом да је планирао напад на музеј "Гугенхајм" у Билбау током посете шпанског краља Хуана Карлоса.

Снаге безбедности сматрају да је ЕТА, која се бори за независност шпанске покрајине Земља Баска и одговорна је за смрт више од 850 људи, озбиљно ослабљена због тога што је последњих година ухапшено неколико стотина њених припадника.

Овакав резултат је омогућила боља координација између власти Шпаније и Француске чију територију ЕТА већ дуго користи за скривање.

Политичко крило ЕТА, Батасуна, позвало је прошле недеље ЕТА да настави борбу мирним средствима, пренеле су агенције.

Међутим, Батасуна нема утицај на ЕТА од када су пропали мировни преговори са шпанском Владом, после бомбашког напада на мадридском аеродрому 2006. године. У том нападу, који је уништио вишеспратну гаражу мадридског аеродрома, погинула су двојица имиграната из Еквадора, који су спавали у својим колима.

Последњи напад ЕТА са смртним исходом догодио се у јулу на острву Мајорка и у њему су живот изгубила два полицајца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару