Цунами прети пацифичким земљама

Становници пацифичких острва одахнули, јер је цунами, који је покренуо потрес у Чилеу био знатно слабији од очекиваног. Ипак, пет мртвих и 11 несталих на чилеанском острву Робинсон Крусо. Житељи Хаваја се вратили кућама. Мали цунами стигао до Јапана.

Најмање пет особа је погинуло и 11 је нестало на острву Робинсон Крусо, у јужном делу Пацифика у цунамију изазваном после снажног земљотреса у Чилеу. Локалне власти су навеле да је серија таласа цунамија погодила обале острва које има око 600 становника.  

Ипак, талас који је покренуо земљотрес у Чилеу имао је тек делић снаге у односу на предвиђања стручњака, па су се о хавајске плаже распршили валови који нису прелазили висину од једног метра, па су се становници, са околних брда, убрзо вратили кућама.

"Избегли смо метак", рекао је Ричард Фрајер, стручњак из Пацифичког центра за праћење цунамија, наводећи да ће научници тек покушати да докуче зашто су плимни таласи достигли висину тек упола мање од предвиђене.

Одахнула је и америчка морнарица, која је из луке Перл Харбур на Хавајима, у очекивању цунамија, евакуисала шест ратних бродова, као и један из Сан Дијега у Калифорнији.

Рано јутрос и Далеки исток Русије, полуострво Камчатку погодио је цунами висине 80 центиметара, али није изазвао никакву материјалну штету, саопштио је Центар за цунами на Сахалину.

Слично је било и у луци Санта Круз у Калифорнији. Америчка обалска стража и лучка патрола били су у приправности у случају потребе за помоћи, а локалне плаже затворене су из предострожности.

Нешто раније, Обала Француске Полинезије, погођена је првим таласима цунамија, изазваним разорним земљотресом у Чилеу, саопштиле су власти.

Први таласи запљуснули су архипелаг Гамбије, а затим и обале Тахитија, чији је сеизмолошки центар, међутим, објавио да су таласи били високи тек око 36 центиметара.

После земљотреса у Чилеу издато је упозорење о опасности од цунамија дуж обала Перуа, Чилеа, Еквадора, Колумбије, Панаме и Костарике. У Калифорнији и на пацифичким острвима Хаваји, Америчка Самоа и Самоа издата су такође упозорења на опасност од цунамија.

Таласи цунамија високи до 1,8 метара захватили су делове обале Француске Полинезије, а стручњаци кажу да ће захватити цео Тихи океан.

Амерички председник Барак Обама изјавио је да су САД спремне за цунами, који би могао да погоди америчке обале, и позвао Американце да прате упозорења.

 

Стручњаци су, непосредно после потреса у Чилеу, упозоравали да се цунами, изазван земљотресом, може догодити било где у подручју Тихог океана у наредна 24 часа. Таласи су, према предвиђањима, могли погодити азијску, аустралијску и новозеладнску обалу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару