Читај ми!

Хоће ли јапански "патриоти" завршити на украјинском ратишту

Јапански медији најављују да ће влада у Токију дозволити испоруке ракета за систем "патриот" које производи домаћа компанија "Мицубиши" Сједињеним Америчким Државама. То би Американцима пружило могућност да сопствене пројектиле у већем броју проследе Украјини.

Јапански медији најављују да ће влада у Токију дозволити испоруке ракета за систем "патриот" које производи домаћа компанија "Мицубиши" Сједињеним Америчким Државама. То би Американцима пружило могућност да сопствене пројектиле у већем броју проследе Украјини.

Јапански економски и политички дневник Никеи јавља да влада у Токију приводи крају припреме за промену у својој политици у вези продаје наоружања иностранству, која би омогућила испоруку противавионских и противракетних пројектила "патриот" јапанске производње Сједињеним Америчким Државама.

Ракете за систем "патриот" су пројектоване у САД, али Јапан има лиценцу за њихову производњу, а како су америчка и складишта европских НАТО земаља испражњења због испорука тих пројектила Украјини, Вашингтон је од свог далекоисточног савезника затражио да надомести тај недостатак тако што ће своје ракете-пресретаче тог типа испоручити САД.

Заједничка одлука две владајуће партије

Јапанска влада би већ у току ове године могла да донесе званичну одлуку о промени принципа везаних за извоз наоружања, јер су две партије које творе владајућу коалицију већ постигле начелни договор.

Наиме, да би пројектили јапанске производње доспели у јединице и складишта америчке војске, одакле, постоји могућност да буду прослеђене европским чланицама НАТО пакта и украјинској војсци, биле су потребне консултације и компромис међу партнерима у владајућој коалицији: моћне и бројне Либерално-демократске партије, која традиционално води политику у складу са жељама Вашингтона и мање странке Kомеито, која је блиска са религиозном групом будистичке провенијенције Сока гакаи, због чега више инсистира на мирољубивој политици и немешању у сукобе у иностранству.

Ти разговори су били неопходни јер је, да би ракете могле да буду испоручене САД, влада мора да измени своје званичне принципе, односно, смернице у вези продаје наоружања иностранству, који се базирају на тумачењу јапанског устава.

У том најважније правном документу државе, донетом 1947. године за време америчке окупације и под паском америчких правника, који је познат под популарним називом "устав мира", јапанска држава и народ се одричу решавања међународних спорова оружјем и заветују да неће поседовати оружане снаге.

И мада је због избијања рата на Kорејском полуострву брзо напуштена идеја да би Јапан требало да буде разоружан и без војске, све до 2014. године та земља се у пракси у великој мери уздржавала од извоза наоружања и муниције, јер се држала принципа да не треба да испоручује оружје земљама у ратном сукобу, комунистичким државама и земљама у односу на које постоји одлука УН о ембаргу на извоз наоружања.

Међутим, у априлу 2014. тадашња влада под палицом премијера Шинза Абеа је изменила те смернице, омогућивши извоз домаћег оружја, војне опреме и технологије у случајевима када то доприноси безбедности Јапана, успостављању мира или унапређењу међународне сарадње.

Од тада, Јапан је активније радио на томе да државама политичким истомишљеницима попут Филипина, Аустралије или Велике Британије прода своје радаре, извиђачке авионе, бродове које служе за осматрање и спасавање, подморнице и електронику која има примену у војсци.

Ипак, све до данас смернице јапанске владе нису дозвољавале извоз наоружања који се прави по страној лиценци.

Да ли ће јапанске ракете завршити у Украјини?

Сматра се да јапанске оружане снаге располажу са 80 типова различитог наоружања и опреме произведене у њиховој земљи по страној лиценци, углавном америчкој, али и британској и немачкој.

Ракете у питању су "ПАЦ-2" и "ПАЦ-3". Патент на њих поседује америчка компанија "Рајтеон", а у Јапану их производи корпорација "Мицубиши тешка индустрија".

Постоји реална могућност да ти пројектили јапанске производње доспеју на ратиште у Украјини или бар омогуће САД да своје ракете проследе Украјини, о чему пишу и сами амерички медији, попут Вашингтон Поста. У оба сценарија, може се рећи, далекоисточна царевина практично индиректно доприноси продужењу једног оружаног сукоба.

У америчким медијима се говори о томе да би пројектили јапанске производње најпре били искоришћени за попуну америчких противракетних батерија у Азијско-пацифичком региону и да је до захтева америчке владе јапанској дошло због тога што је украјински председник Володимир Зеленски током своје недавне посете САД тражио додатне пројектиле за лансере "патриот" за одбрану Kијева и Одесе од руских ракетних удара.

Промена у смерницама јапанске владе конкретно се састоји од увођења нове клаузуле којом се дозвољава извоз оружја у земљу која је давалац лиценце и испорука тог оружја даље, трећој страни која није у сукобу (што би могле бити земље попут Пољске и Немачке).

И мада та промена не значи сагласност Токија за прослеђивање пројектила Украјини, питање је да ли јапанска влада има начина да заиста спречи тако нешто.

Мотиви владе у Токију

Јапанска влада, у светлу раста војне моћи Народне Републике Kине и Северне Kореје, већ деценију настоји да више развије војну индустрију и одбрамбену моћ земље, али су се домаће компаније, због немогућности да без ограничења извозе војну опрему и чињенице да продор на страна тржишта захтева пуно времена, суочавале са проблемом високог трошка развоја и нерентабилности.

Због тога је развој домаће војне индустрије у протеклих десетак година заостајао за жељама и пројекцијама владе.

Тај економски моменат, поред притисака Вашингтона, је битан елемент у одлуци владе у Токију да своје ракете испоручи САД.

Такође, политички и војни врх у Токију верују да је обуздавање руске интервенције у Украјини неопходно како се Народна Република Kина не би осетила охрабреном да на сличан начин интервенише на Тајвану, што би могло да угрози војни и економски положај Јапана, па и физички захвати део његових јужних територија.

Отуд, није изненађење то што ће јапанска влада, по свему судећи, испоручити ракете за систем "патриот" САД и тако, практично, омогућити Вашингтону да ојача одбрану Украјине.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару