Осуда злочина комунизма

Злочини комунистичких режима морају бити кажњени, оценили историчари из посткомунистичких земаља и затражили оснивање посебаног европског суда. Заједничка осуда комунистичких злочина води историјском помирењу руске и пољске цркве и народа.

Историчари из Чешке и још неколико посткомунистичких земаља затражили су да се у Европи оснује посебан суд за злочине комунизма, по угледу на Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији.

"Будући да злочини против човечности, које су извршили комунистички режими, не спадају у надлежност ниједног од садашњих међународних судова тражимо да се формира нови међународни суд са седиштем у Европској унији", наводи се у завршној декларацији међународне конференције "Злочини комунизма" одржане у Прагу.

Конференцију је, од 24. до 26. фебруара, у Сенату чешког парламента и под покровитељством чешке владе, организовао прашки Институт за студије тоталитарних режима.

Историчари су оценили да ти злочини морају да буду кажњени, исто онако како су кажњени нацистички или како се кажњавају сада злочини почињени током ратова на простору бивше Југославије.

Учесници конференције затражили су од националних влада да се договоре, а од Европске комисије да тај договор спроведе у дело, како би негирање или умањивање комунистичких злочина било кажњиво, као што је то оспоравање холокауста у неким земљама.

Седам деценија од Катињског масакра

Заједничка осуда комунистичких злочина тема је која крупним корацима води ка историјском помирењу Руске православне и Пољске католичке цркве, чији су односи, као и односи два народа, били оптерећени историјским траумама.

У Варшави су јуче, након неколико година, разговарале званичне делегације две цркве. Једна од тема била је и заједнички помен у Катињу, на 70. годишњицу највећег совјетског злочина над Пољацима. Током априла 1940. године, у Катињској шуми и околини Харкова, совјетска тајна полиција НКВД стрељала је преко 21.000 пољских војних и цивилних заробљеника.

"Катињ је наш заједнички бол и сећање. За Руску православну цркву убијени у Катињу су жртве исте безбожничке власти, као и њени следбеници", изјавио је пољском листу "Газета виборча" митрополит РПЦ Хиларион.

"Наши народи морају да схвате да нисмо непријатељи, да су прошла времена када су међу нама избијали сукоби. Треба да тражимо то што нас спаја, а не оно што нас дели", рекао је Хиларион.

На помену жртвама, поводом 70. годишњице Катињског масакра, планирано је учешће пољских, католичких и православних, и руских православних свештеника. Обележавању годишњице присуствоваће пољски премијер Доналд Туск и његов руски колега Владимир Путин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару