Читај ми!

После више од 30 година сукоба - Азербејџан и Јерменија кажу да постоји могућност за мир

Азербајџан и Јерменија потврдили су намеру да потпишу мировни споразум, навевши да су сагласни око тога да постоји могућност за постизање мира.

У заједничком саопштењу Председништва Азербајџана и премијера Јерменије наведено је да је као резултат одржаних састанака између Бакуа и Јеревана постигнут договор о предузимању важних корака за јачање поверења између две државе, пренела је Анадолија.

"Азербајџан и Јерменија слажу се да постоји историјска прилика за постизање дуго очекиваног мира у региону. Обе државе потврђују своју намеру да регулишу односе и потпишу мировни споразум на темељу поштовања начела суверенитета и територијалног интегритета", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Азербајџан одлучио да ослободи 32 јерменска војника, а Јерменија два азербајџанска војника у знак добре воље.

Током јучерашњег дана Јерменија се сагласила да не блокира кандидатуру Азербејџана за домаћина климатске конференције UN COP29 наредне године, у оквиру низа заједничких гестова добре воље који имају за циљ да промовишу помирење између отуђених суседа са Јужног Кавказа.

Јерменија и Азербејџан су више од три деценије у сукобу око Нагорно-Карабаха, који се ослободио контроле Бакуа у етничком сукобу који је пратио распад Совјетског савеза 1991. године, преживљавајући уз финансијску, војну и дипломатску подршку Јеревана.

Када су азербејџанске снаге покренуле офанзиву, због чега је скоро сво становништво Карабаха од око 120.000 људи побегло у Јерменију, јерменски премијер Никол Пашињан одупрео се домаћем притиску да интервенише.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво