Читај ми!

Ирански "топ ган" иде у пензију, стижу "сухоји"

Власти у Техерану, по други пут за годину дана, тврде да су са Русијом склопиле уговор о куповини модерних борбених летелица и хеликоптера, укључијући и 24 авиона "сухој Су-35" од којих је одустао Египат. Без потврде из Москве. Први авиони за обуку Јак-130 у потпуно нову ваздухопловану базу у Ирану стигли почетком септембра.

Ирански "топ ган" иде у пензију, стижу "сухоји" Ирански "топ ган" иде у пензију, стижу "сухоји"

Иран ће, први пут у последње три деценије, купити модерне борбене летелице, потврдио је је агенцији Тасним заменик министра одбране, генерал Махди Фарахи, наводећи да су прве испоруке "сухоја", "јакова" и јуришних хеликоптера питање времена.

Прва два авиона Јак-130 стигла су у Иран почетком септембра, када су ове летелице, офарбане у зелено, бело и наранџасто, снимљене како рулају пистом "негде у тој држави".

Изјава иранског генерала уследила је после серије контроверзи које су, током претходне две године, пратиле сложени договор Москве и Техерана око испоруке двадесетак "сухоја", од чије је куповине, по притиском Американаца, одустао Египат.

Званичници Пентагона су, крајем прошле године, тврдили да ће Русија, у замену за беспилотне летелице, балистичке пројектиле и муницију испоручити Ирану укупно 25 вишенаменских авиона Су-35, али је Техеран у јулу објавио да одустаје од ове трампе, јер Руси нису желели да Иранцима продају и технологију потребну за одржавање и производњу резервних делова.

Као додатни проблем помињана је и одлука Москве да Јерменији забрани употребу авиона "сухој Су-30" током рата са Азербејџаном, па Иран страхује да би Русија сличан потез могла повући и уколико Техеран у блиској будућности буде укључен у неки конфликт.

Низ противречних изјава, како се чини, окончан је најавама да ће током наредне године у Иран стићи за сада недефисан број авиона Су-35 и Јак-130, као и јуришни хеликоптери Ми-28.

"Томкети", "мигови" и "сухоји"...

На тај начин, Иран ће прекинути 30 година дугу паузу у процесу модернизације ваздухопловства, јер је током деведесетих од Русије купио 44 летелицe "миг 29", али се претпоставља да их је, сада, у употреби бар упола мање. Уз "мигове", иранско ратно ваздухопловство у наоружању има и америчке ловце Ф-14, који су купљени још у време када је овом земљом владао шах Реза Пахлави.

Серија удеса прастарих "томкета" током претходних година и маневри током којих су израелски Ф-35, без последица, улетали у ирански ваздушни простор представљају кључни разлог журбе власти у Техерану да што пре набаве нове летелице.

До јуна 2021. године, како су још раније јавили руски медији, у складу са уговором са Египтом окончана је производња 17 "сухоја", али је свега пет испоручено властима у Каиру. Остали и даље чекају купца, јер је Вашингтон запретио прекидом војне помоћи Египту, уколико у наоружање уведе "сухоје".

Од постизања споразума између Израела и Египта у Кемп Дејвиду 1979. године, Каиро је од Американаца добио војну помоћ чија вредност износи око 50 милијарди долара.

Макете стигле, чекају се прави "сухоји"

Иранци су у фебруару довршили прву фазу изградње подземне базе ратног ваздухопловства "орао 44". На сателитским снимцима те базе види се и у плаво офарбан авион необично сличан летелици Су-35.

Западни аналитичари сматрају да се ради о макети "сухоја" направљеној како би се база прилагодила за пријем нових авиона, који би у Иран требало да стигну у склопу сложене трампе руске војне технологије за иранске дронове и пројектиле дугог домета.

Американци пак тврде да је обука иранских пилота у Русији почела још средином прошле године, отприлике у исто време када су се појавиле и прве информације о наводном договору Москве и Техерана о размени наоружања, према којем су пут украјинског фронта отишли ирански инструктори и дронови.

Американци војну сарадњу Русије и Ирана тумаче као "претњу стабилности Блиског истока", што је претходних месеци резултирало серијом заједничких маневара са израелским ратним ваздухопловством, током којих су увежбавани напади на објекте који се повезују са контроверзним иранским нуклеарним програмом.

Од почетка године, израелски и амерички авиони су у најмање три наврата увежбавали овакве нападе, а медији у Тел Авиву објавили су да је неколико авиона Ф-35 успело неопажено да улети у ирански ваздушни простор.

Такав развој догађаја изазвао је иранске власти на размишљање о набавци противваздушних система С-400, који се такође помињу у сложеним преговорима о сарадњи Москве и Техерана. Спекулације о испоруци овог система Ирану донекле су замрле када је иранска војска представила противваздушни систем "бавар 373".

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара