"Еколошки” шверц дроге

Фирма у власништву македонских Албанаца "Еколог", ангажована за подршку НАТО-у у Авганистану, под истрагом због шверца дроге. Према тврдњама КФОР-а, породица Дестани из Тетова која поседује фирму, контролише криминалне активности између Косова и Македоније.

НАТО спроводи истрагу о пословању фирме "Еколог" из Дизелдорфа, која је у власништву породице македонских Албанаца, а ангажована је на пружању логистичке подршке мисији у Авганистану.

"Према информацијама којима тренутно располажем, заинтересован сам да утврдим да ли фирма "Еколог" можда користи уговоре које је закључила са нама за илегалне радње које не могу бити у интересу НАТО, ИСАФ-а, нити земаља које учествују у мисији", навео је немачки генерал Егон Рамс.

Генерал Рамс, командант центра задуженог за логистичку подршку мисију у Авганистану, наглашава да постоји сумња да је било шверца дроге и наводи да ће то истражити, јавио је "Дојче веле".

Команда заједничких савезничких снага, под чијом је одговорношћу мисија у Авагнистану (ИСАФ), а на чијем челу је генерал Рамс, налази се у Холандском месту Брунсум, недалеко од границе са Немачком.

У тој команди су од 2003. године склапани уговори са фирмом "Еколог" о пружању услуга за потребе ИСАФ-а, као што су испоруке горива, прање веша, или одношење смећа.

Истрага НАТО-а заснива се и на сазнањима КФОР-а о утицајној породици македонских Албанаца Дестани са подручја Тетова, а "Еколог" је једна од фирми у њиховом власништву.

Све подаци у базама података, али их нико није тражио

Још 2002. године, у извештају немачке обавештајне службе при КФОР-у било је речи да је породица Дестани "клан са тежиштем на организованом криминалу".

У једном актуелном извештају КФОР-а, који је означен као поверљив, пише: "Породица Дестани из Тетова контролише криминалне активности и шверц у пограничном подручју између Косова и Македоније".

Најзанимљивије је да се сви ти подаци налазе у банци података НАТО-а, једино што их до сада нико није тражио, каже генерал Егон Рамс.

"Пословни односи нису проверавани. Сада сам сазнао податке. То аутоматски доводи до преиспитивања колико је за нас "Еколог" прихватљив као пословни партнер. Не бих желео да НАТО и ИСАФ буду доведени у везу са било каквим илегалним пословима", каже генерал.

Из седишта фирме "Еколог" из Дизелдорфа саопштено је да су процене КФОР-а "неодговорајуће". Између "Еколога", односно оснивача, породице Дестани, и криминала нема никакве везе, кажу, додајући да је једино објашњење - замена имена.

Познавалац Балкана, новинар Јоханес фон Донањи, некада дописник швајцарског недељника "Велтвохе", каже да се добро сећа имена Дестани, везе са "Екологом" и моћи породице током ратних превирања у некадашњој Југославији, крајем деведесетих година.

Донањи каже да су чланови те породице били "моћни у ратним сукобима, моћни финански, моћни политички" и да се већ тада говорило о криминалу појединих чланова клана, шверцу дроге, трговини оружјем и људима, истина потихо и без доказа.

"Међутим, странци који не знају албански за то често нису ни сазнали", каже Донањи.

Портал РТС-а је проверио да за фирму "Еколог" на Интернету пише да снабдева 150.000 војника на више од 100 локација широм света питком водом, горивом и мобилним тоалетима. И само тиме, ако је веровати Интернету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару