Бивши премијер Тајланда остаје без имовине

Врховни суд на Тајланду одлучио је да бившем премијеру Таксину Шинаватри и његовој породици заплени имовину вредну 1,4 милијарде долара. Таксина је осуђен за утају пореза док је био на челу владе.

Тајландски врховни суд донео је одлуку да се заплени 1,4 милијарде долара вредна имовина породице бившег премијера Таксина Шинаватре, пошто је осуђен за утају пореза док је био на челу владе и злоупотребу власти.

Заплењена имовина је за скоро 900 милиона долара мања од укупне вредности имовине од 2,29 милијарди долара, замрзнуте у тајландским банкама.

Таксин је осуђен за утају пореза приликом продаје породичне фирме за телекомуникације "Шин Корп" и фаворизовање пословања тог предузећа док је био премијер Тајланда од 2001. до 2006. године.

Нејасно је да ли ће имовина вредна 900 милиона долара која није заплењена бити враћена Таксину, који је збачен са власти државним ударом 2006. године, због корупције и коришћења власти за личне циљеве.

Деветочлано судско веће саопштило је да је утврдило да Таксин и његова бивша жена још имају акције у "Шин Корпу", који је основао док је био премијер.

Судије су разматрале да ли су Таксинове мере за либерализацију телекомуникација допринеле стицању профита главног провајдера услуга мобилне телефоније, који је био под контролом његове породице, као и да ли је зајам од 127 милиона долара суседном Мјанмару био у корист компаније за сателитске комуникације, такође под контролом Таксинове породице.

Таксин је пратио суђење из егзила у Дубаију, где је отишао 2008. године.

Процес (ни)је легитиман

Одбрана је тврдила да је процес који је довео до суђења нелегитиман, јер су у специјалном комитету, успостављеном да би истражио тај случај, радиле особе које су биле умешане у збацивање Таксина са власти.

Одбрана је, такође, довела у питање законско овлашћење комитета да подигне оптужнице, али је суд одбацио све њихове аргументе.

Влада премијера Абхисита Веђађиве је пре доношења одлуке изразила наду да ће пресуда повратити стабилност у држави, али је појачала безбедност широм земље, страхујући да би протаксинов покрет "Црвене кошуље" могао да изазове насиље.

Таксинове присталице виде његово суђење као последњу у низу неправди против бившег премијера, који је два пута био изабран демократским путем.

Верују да је разлог његовог прогона незадовољство традиционалне градске владајуће класе, која се осетила угроженом када је Таксин социјалним програмима оснажио већински сеоско становништво.

У знак протеста Таксинове присталице су 2008. године блокирале два аеродрома у престоници Тајланда и демонстрацијама прекинуле самит Организације земаља југоисточне Азије прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару