Читај ми!

Вулверин или лутка Чаки, у сваком случају Лудак – ко је Хавијер Милеи, нови председник Аргентине

Присталице га због разбарушене фризуре упоређују са Елвисом и Вулверином, а згрожени политички противници са Чакијем, чувеном лутком из хорор филмова. И једнима и другима је јасно да је инспирисан ликовима и делима Доналда Трампа, Бориса Џонсона и Жаира Болсонара, који га је и сам подржао пред други круг избора. У младости је покушавао да пева као Мик Џегер, али чак и најближи сарадници признају да није био успешан. Прославио се као економски стручњак, говорећи по телевизијским емисијама о беди, инфлацији и радости тантричког секса. Обећао је да ће укинути Централну банку и заменити пезос америчким доларом, али и да ће моторном тестером пресећи корумпирани државни апарaт. Много тога се може написати о новом председнику Аргентине Хавијеру Милеију, али је вероватно довољно само да се одазива на надимак – Лудак.

Вулверин или лутка Чаки, у сваком случају Лудак – ко је Хавијер Милеи, нови председник Аргентине Вулверин или лутка Чаки, у сваком случају Лудак – ко је Хавијер Милеи, нови председник Аргентине

"Изгледа као Вулверин. Понаша се као Вулверин. Он је као антихерој. Веома је одан и храбар, а може и заиста да се наљути и буде агресиван према својим непријатељима, али само када је нападнут. Никада неће некога убити или напасти без разлога", тако сличности између Марвеловог јунака и новог председника Аргентине Хавијера Милеија види његова сарадница и конгресменка из редова коалиције La Libertad Avanza, чији је Милеи лидер.

Политички противници га због необичне разбарушене фризуре рађе упоређују са Чакијем, језивом лутком из хорор филмова, али када се из света маште пређе у политички, нема дилеме да је Милеи инспирисан ликовима и делима Доналда Трампа, Бориса Џонсона и Жаира Болсонара, чију је подршку из Бразила и добио пред други круг председничких избора, у којем је са освојених 56 одсто гласова победио перонисту Серхија Масу.

Лудак, пропали певач и уживалац тантричког секса

Нови аргентински председник рођен је 22. октобра 1970. у Буенос Ајресу. Мајка му је била домаћица, а отац возач аутобуса. У детињству описан као живописни усамљеник, Милеи је трпео насиље и код куће и у школском дворишту, где му је осамдесетих и наденут надимак који га и данас прати – Лудак.

Хавијер Милеи је студирао економију. Обожавалац је економисте Милтона Фридмана и теорије слободног тржишта. Себе назива анархокапиталистом који жели да раскрсти са "корумпираном и бескорисном политичком кастом".

Милеи је неожењен, власник је пет паса – енглеских мастифа које је назвао именима чувених економиста и са којима живи. Велики је љубитељ музике. У младости је певао у једном Ролингстонс трибјут бенду, али чак и најближи сарадници признају да није био успешан у улози Џегера. Ужива у музици Боба Марлија, али воли и оперу, нарочито Вердијеву.

Уз каријеру економисте, радио-водитеља, аутора више књига и универзитетског професора, Милеи се у Аргентини прославио као чест гост бројних емисија и учесник телевизијских дебата у којима је жучно и енергично, углавном не бирајући речи, заступао своје политичке и економске ставове, критикујући естаблишмент и говорећи о беди, инфлацији, али и нешто лакшим темама попут тантричког секса, чији је уживалац.

Талентован да сочно увреди неистомишљенике, Милеи није штедео чак ни папу Фрању, којег је назвао "сотононим изаслаником" и "прљавим левичарем".

"Нисам дошао да водим јагањце него да пробудим лавове"

У политику је Милеи коначно ушао 2021. године, када је као кандидат десничарске коалиције у Буенос Ајресу изабран за конгресмена. Од тада његова популарност вртоглаво расте, најпре на таласу беса Аргентинаца због корупције и најгоре економске кризе у протеклих неколико деценија.

У кампањи коју је води под слоганом "Нисам дошао да водим јагањце него да пробудим лавове", Милеи је критиковао "политичку касту" коју је описивао као "састављену од бескорисних, паразитских политичари који никада нису радили".

Није се либио да каже да је "дошао да из политике истера криминалце", а нарочито су га у томе подржали млађи бирачи због непосредног и често забавног начина комуникације који је укључивао промоцију политичких идеја на телевизији, али и на друштвеним мрежама.

Укидање Централне банке, доларизација, резање социјалних давања...

Када је постало јасно да има капацитет и подршку да буде и председнички кандидат преименоване и благо препаковане десничарске коалиције, Милеи се одлучио за још драстичнију кампању и још контроверзнија обећања.

Заступао је идеје као што су легализација продаје људских органа, либерализација закона о оружју, драматично резање социјалних давања, релативизација злочина аргентинске диктатуре од 1976. до 1983. године и прекид веза са два најважнија трговинска партнера – Бразилом и Кином.

Нови председник Аргентине се залаже и за укидање права на абортус и приватизацију здравственог сектора. Сматра да је прерасподела богатства "насилан чин", а за климатске промене каже да су "социјалистичка лаж".

Током предизборне кампање, обећао је да ће укинути аргентинску Централну банку и доларизовати економију, односно заменити аргентински пезос америчким доларом.

Милеи сматра да високу стопу инфлације у Аргентини узрокују политичари и банкари доштампавањем пезоса за финансирање скупих социјалних програма. Како је истицао, последица је губитак вредности валуте и осиромашење, па је решење видео у долару, чију вредност одређују Федералне резерве САД и не може се олако штампати.

На један од великих предизборних скупова Милеи је дошао са моторном тестером која је симболизовала план о сечи државне потрошње и корумпираног политичког естаблишмента.

Пази шта желиш, можда ти се и оствари

Својим контроверзним идејама и запаљивом реториком, Милеи је придобио поверење бесних и изневерених Аргентинаца.

Ипак, питање је шта ће од својих амбициозних обећања и планова Лудак успети да спроведе у дело, пошто може да рачуна на сигурну подршку само 38 од укупно 257 посланика у Доњем дому аргентинског парламента и свега осам сенатора.

Резултати председничких избора свакако ће добро продрмати политички живот у Аргентини, али и охрабрити десно оријентисане политичаре и популисте у комшилуку, попут Болсонара и Трампа, поготово уочи америчких избора 2024. године.

У сваком случају – Лудак је у фотељи. Пази шта желиш, можда ти се и оствари.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара