Читај ми!

Аргентина – у другом кругу избора победио Хавијер Милеи, човек који је обећао гашење Централне банке

У другом кругу председничких избора у Аргентини победио је кандидат крајње деснице Хавијер Милеи, показују резултати на основу 90 одсто пребројаних гласова. Милеи је добио 56 одсто гласова, а кандидат владајућих Перониста Серхио Маса 44. У предизборној кампањи Милеи се залагао за затварање Централне банке – у земљи у којој влада економска криза и енормна инфлација и где либерализују власништва над оружјем.

Према првим резултатима након одржаног другог круга избора у Аргентини, победио је крајње десничарски либертаријански кандидат Хавијер Милеи, човек који је најавио укидање Централне банке.

Политика Милеија добила је подршку гласача који очајнички желе промене. Збунио је анкетаре тако што је лако победио кандидата власти, за више од 10 процената.

Прелиминарни резултати показали су да је Милеи имао скоро 56 одсто гласова у поређењу са 44 одсто колико је освојио Маса, од скоро 90 одсто пребројаних гласова.

Милеи: Данас почиње крај пропадања Аргентине

У свом победничком говору присталицама у Буенос Ајресу, Милеи је рекао да данас почиње реконструкција Аргентине и крај пропадања Аргентине.

"Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка. Аргентина ће се вратити на своје место у свету које никада није требало да изгуби. Радићемо раме уз раме са свим нацијама слободног света, како бисмо помогли у изградњи бољег света", рекао је Милеи.

Након пораза, Маса је рекао да је очигледно да резултати нису оно што су очекивали. Честитао сам Хавијеру Милеију. "Од сутра одговорност за обезбеђивање сигурности припада Милеију", напоменуо је Маса.

Аргентинци сити традиционалне политике и економске катастрофе

Била је тешка трка до самог краја, али је победио стручњак који је у једном тренутку држао моторну тестеру у кампањи. Човек кога су поредили са бившим председником САД Доналдом Трампом и бившим бразилским лидером Жаиром Болсонаром.

Његов говор о увођењу америчког долара као званичне валуте земље наишао је на овације његових присталица. Многи економисти ипак говоре о финансијској катастрофи.

Без обзира на то, у земљи у којој је годишња инфлација сада преко 140 одсто и где двоје од петоро људи живи у сиромаштву, његова победа доказује да су Аргентинци сити традиционалне политике и економске катастрофе. Победа Милеија значи да су спремни да пробају нешто ново у настојању да побољшају свој живот.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу