Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Галант: Почела је следећа фаза копнене офанзиве; Упозорење Палестинцима да напусте југ Појаса Газе

Четрдесет први дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелске снаге су бациле летке којима позивају Палестинце да напусте јужне делове Појаса Газе, што наговештава проширење подручја копнених операција. ИДФ тврди да је пронашао оружје у комплексу болнице Шифа у Гази. Хамас одговара да је реч о фарси. Савет безбедности УН усвојио је резолуцију о продуженим хуманитарним паузама. Из Тел Авива кажу да пауза неће бити без ослобађања талаца, док Палестинци траже успостављање трајног прекида ватре. Израелски председник Исак Херцог каже да Израел не може да остави "вакуум" у Појасу Газе, а председник САД Џозеф Бајден истиче да Хамас представља сталну претњу и да ће операција у Гази бити завршена тек када Хамас не буде имао капацитет да убија и злоставља Израелце.

Галант: Почела је следећа фаза копнене офанзиве; Упозорење Палестинцима да напусте југ Појаса Газе Галант: Почела је следећа фаза копнене офанзиве; Упозорење Палестинцима да напусте југ Појаса Газе

После вишедневне опсаде комплекса Шифе, израелска војска заузела је највећу болницу у Гази – где су стотине пацијената, без струје и залиха.

Израелске снаге кажу да су пронашле Хамасово оружје и опрему у болници, што, како наглашавају, потврђује да је болница коришћена за терор, уз потпуно кршење међународног права.

Хамас одговара да је то "фарса и театар" Израела. Не искључују, кажу, могућност да је оружје подметнуто.

Израел је одобрио испоруку нешто више од 23.000 литара горива за Појас Газе, па су први камиони цистерне ушли су у енклаву, преко прелаза Рафа.

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) саопштила је да је то само мали део од 160.000 литара потребних за основне хуманитарне операције као и да 70 одсто становништва Газе остаје без чисте воде.

Савет безбедности Уједињених нација у својио је резолуцију у којој позива на хитне и продужене хуманитарне паузе у сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе на "довољан број дана“ како би се омогућио приступ хуманитарној помоћи.

У реаговању на резолуцију, израелско Министарство спољних послова саопштило је  да "нема места том чину док је 239 талаца и даље у рукама Хамасових терориста“.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган жестоко је критиковао израелског премијера, додајући да је Хамас политичка партија која брани палестинску земљу и народ.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару