Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Заузета кључна упоришта Хамаса у граду Гази; Обустављена евакуција рањених и странаца у Египат

Тридесет пети дан сукоба Израела и Хамаса. Палестински медији извештавају о борбама ИДФ-а са борцима Хамаса код болнице Шифа у Гази. СЗО наводи да је болница гађана и потврђује да се на лицу места одвија "интензивно насиље". Хамас тврди да је у нападу на болницу убијено 13 људи. Министарство здравља у Гази саопштава да је од 7. октобра страдало 11.078 Палестинаца. Са друге стране, ИДФ саопштава да је заузела кључна упоришта Хамаса у граду Гази. Eвакуција рањених и странаца у Египат je обустављена, јавља Ројтерс.

ИДФ: Заузета кључна упоришта Хамаса у граду Гази; Обустављена евакуција рањених и странаца у Египат ИДФ: Заузета кључна упоришта Хамаса у граду Гази; Обустављена евакуција рањених и странаца у Египат

Након што је Бела кућа објавила да је Израел пристао на свакодневну "четворочасовну хуманитарну паузу" у северном појасу Газе, кабинет премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да се борбе настављају и да неће бити прекида ватре без ослобађања талаца које држи Хамас.

Указују да ће се спроводити само "тактичке паузе за хуманитарну помоћ, које ће бити временски и територијално ограничене".

Mинистар одбране Израела Јоав Галант, истовремено, је изјавио, да је његова земља у продуженом рату,

С друге стране, палестински председник Махмуд Абас истакао је, да неприхватљив сваки покушај израелских снага да поделе Газу на два дела.

У међувремену је у Гази, због оштећења или недостатка горива за генераторе електричне енергије 18 од 35 болница престало с радом. Израел је гранатирао дечју болницу Ел Наср, саопштила је WAFA.

Министарство здравља у Гази саопштило је да се број убијених Палестинаца у израелским нападима од почетка сукоба попео се на 10.812, укључујући 4.412 деце. Амерички званичници верују да је број убијених Палестинаца већи од 10.812 колика је процена Министарства здравља у Гази.

Евакуације из Појаса Газе у Египат за носиоце страних пасоша и Палестинце којима је потребан медицински третман настављене су јуче преко прелаза Рафа након што су биле обустављене на један дан, рекли су египатски безбедносни и медицински извори.

Још хиљаде палестинских цивила током јучерашњег дана бежало је са севера на југ након што им је Израел рекао да се евакуишу. Међутим, због недостатка времена, многи су остали на северу, збијени у болнице Ел Шифа и Ел Кудс док се око њих воде око њих воде борбе ИФД-а и Хамаса.

Стејт департмент је саопштио да засад није пронашао доказе о израелским ратним злочинима у Гази.

Филип Лазарини, генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) изразио је забринутост због ризика од преливања сукоба у Гази, уз оцену да Западна обала "кључа".

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару