Читај ми!

Европска унија уводи строже контроле миграната – брига о безбедности или политички потез

Министри земаља ЕУ договорили су се у Бриселу да пооштре контролу миграната и тражилаца азила и брже протерају оне који представљају безбедносни ризик. Словенија је суспендовала Шенген и од суботе уводи контролу на граници с Хрватском и Мађарском због опасности од тероризма.

Нешто више од годину дана како је почела да уклања жилет жицу на граници са Хрватском, Словенија је одлучила да према комшијама подигне нову баријеру. Шенген ће бити привремено суспендован, а на заједничкој граници уведени контролни пунктови.

"Због повећане опасности од тероризма, Словенија је подигла ниво терористичке узбуне. Ове мере на границама са Хрватском и Мађарском увели смо због онога што се дешава у другим земљама Уније, посебно на Блиском истоку. Желимо превентивно да успоставимо додатне провере на балканској избегличкој рути", рекао је Боштјан Поклукар, министар спољних послова Словеније.

О својим намерама Љубљана је обавестила Загреб. Таква одлука их, каже премијер Хрватске, не изненађује.

Месец дана две земље заједно патролирају на граници како би спречиле илегалне миграције.

"Бројеви илегалних миграната су пуно мањи него пре месец дана и то је још једна потврда да ова одлука коју је донела Италија, онда Словенија према Мађарској и Хрватској је мотивисана забринутошћу од терористичких напада", навео је Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске.

Исти страхови муче још девет држава чланица Шенгена. Међу њима и Словачку, Пољску, Чешку, Немачку, Аустрију и Италију.

Док се повећава број илегалних миграната дуж балканске руте, тај коридор унутар Уније посматра се као атрактиван за потенцијалну радикализацију. Мере унутар Шенгена упућени тумаче другачије.

"Чини се да су ове мере које служе за конкретан тренутак за унутарполитичке потребе, можда и да се јавности скрене пажња да се брине о безбедности грађана када је реч о ЕУ. Сам ефекат на терену је минималан јер увођење тих контрола су контроле на путевима и граничним прелазима које избеглице и мигранти углавном не користе", рекао је Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Привремена суспензија Шенгена могућа је само у случају озбиљне претње јавном реду или унутрашњој безбедности. Таква пракса виђена је на границама унутар Уније током мигрантске кризе 2015. године.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара