Читај ми!

"Гвоздени мачеви" витлају над Газом – очекујући коначни обрачун са Хамасом

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху прешао је руком преко мапе Појаса Газе, док је позирао за фотографију у друштву неколицине генерала и политичара из "ратног кабинета", дан пре него што је најављена војна кампања која ће по снази надмашити све претходне акције Израела у Појасу Газе. Око 5.000 мртвих од почетка рата.

"Гвоздени мачеви" витлају над Газом – очекујући коначни обрачун са Хамасом "Гвоздени мачеви" витлају над Газом – очекујући коначни обрачун са Хамасом

"Гвоздени мачеви", како је кодно име операције коју је Израел спремио за коначни обрачун са Хамасом, наводно укључује потискивање цивила ка граници Египта и истовремени упад у сложени лавиринт подземних тунела испод Појаса Газе и неутралисање преосталих припадника ове групе.

Тако су израелски план, агенцији Ројтерс, описали војни званичници, тврдећи да ће операција по жестини надмашити све претходне акције које су у прошлости предузимале Израелске одбрамбене снаге.

Министар одбране Јоав Галант је, готово истовремено, обишао трупе распоређене око Газе, укључујући десетине хиљада војника, стотине тенкова и осталих оклопних возила.

"Ја сам одговоран за систем безбедности и био сам одговоран за све тешке догађаје током протекле две седмице", рекао је Галант и на тај начин се придружио начелнику генералштаба Херцију Халевију и шефовима обавештајних служби у преузимању одговорности за низ пропуста, који су Израел коштали више од 1.400 живота.

Суштински, Израел планира да настави кампању бомбардовања положаја Хамаса у Појасу Газе све док не процени да су се стекли услови за почетак копнене офанзиве, уздајући се у техничку супериорност и чињеницу да ИДФ слови за најбоље обучену војску за ратовање у урбаним срединама.

Амерички званичници, који су у Тел Авив дошли са председником Џозефом Бајденом, пак тврде да остаје нејасно да ли Израел има план шта ће се у том региону дешавати након престанка непријатељстава.

Крај непријатељствима се не назире, пошто је израелска полиција, у четвртак рано ујутро, упала у кућу Израелца који је крио пет избеглица из Појаса Газе. Свих шест особа је ухапшено.

Иако копнена операција још није почела, у Појасу Газе већ је избројано више од 3.500 лешева, односно знатно више него у било којој од претходних акција против Хамаса.

Израелски планери тврде да је комплекс Хамасових тунела у Појасу Газе сличан онима којима је Вијетконг, током рата у Вијетнаму, излуђивао америчке генерале што, суштински, значи да се коначни обрачун неће свести на ватрену премоћ.

Осим Израелаца, за коначни обрачун се спрема и Хамас, који покушава да мобилише Палестинце за борбу у Појасу Газе. Ова акција се истовремено спроводи у Гази, али и у избегличким камповима у Либану.

У самој Гази, припадници Хамаса постављају противтенковске мине и мине изненађења, у жељи да успоре или онемогуће напредовање израелских трупа. Агенција Асошијејтед прес је, истовремено, јавила да постоје озбиљне индиције да је Хамас у ракетним нападима на Израел користио пројектиле направљене у Северној Кореји, али остаје нејасно на који је начин то оружје доспело у руке ове милиције.

Већ извесна акција Израела, међутим, изазвала је озбиљан страх да би се конфликт могао проширити и на границу са Либаном, Западну обалу или Голанску висораван, па је Тел Авив у та подручја послао снаге равне онима које се припремају за инвазију Појаса Газе.

У сукобима око либанске границе, у последњих недељу дана погинуло је пет израелских војника, 13 припадника Хезболаха, три хамасовца и два борца Исламског џихада. Страдала су и двојица Либанаца, један Израелац и сниматељ агенције Ројтерс.

"Око за око" напади Израелаца и Хезболаха трају без престанка, иако интензитет борби наводи на закључак да две стране нису баш сигурне да ли желе да изазову тотални рат на граници Либана.

Израел је, истовремено, бомбардовао неколико положаја разних милиција у Сирији, које су одговориле нападима дронова на базе у којима се налазе амерички војници. У акцијама сиријских милиција није било жртава.

Тензије расту и на Западној обали, десетак сати после великих и насилних демонстрација локалних Палестинаца који су се, тражећи прекид непријатељстава у Гази, сукобили са израелском полицијом.

На Западној обали је, до сада, у серији инцидената убијено више од 40 особа, али су нереди настављени и у четвртак пре подне када је девет Израелаца рањено пошто је на њих бачен Молотовљев коктел.

О могућности рата са Хезболахом говорио је и министар одбране, упозоравајући ову организацију да ће "проћи као Газа".

"Пре него што Хезболах уђе у рат нека погледа фотографије Газе", рекао је Галант.

Хезболах му је одговорио снимцима напада на израелске положаје у којима је, како јавља Ел Манар, уништено десетак тенкова и оклопних возила и убијено или рањено на десетине војника.

"Зависно од ситуације на терену и развоја битке у Гази, могући су дани борби на овом фронту без ескалације у отворени рат", поручио је Хезболах.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару