Масакр у Хомсу, 70 мртвих и 200 рањених у нападу дроновима

Најмање 70 особа је убијено, а више од 200 рањено у нападу дроновима на свечаност поводом завршетка школовања нове генерације сиријских официра у Хомсу. Сиријски генералштаб наводи "бројне жртве" и "добро познате непријатеље". Вођа побуне сиријских племена, шеик Ел Екида позвао на нападе на сиријске и руске циљеве.

Масакр у Хомсу, 70 мртвих и 200 рањених у нападу дроновима Масакр у Хомсу, 70 мртвих и 200 рањених у нападу дроновима

Дронови који су носили експлозив погодили су место на којем је одржавана завршна церемонија школовања нових сиријских официра, али још није познато ко је тачно организовао овај напад.

Према информацијама из Хомса, у серији експлозија погинуло је више од 70 и рањено још 200 особа, а дневник Ел Ватан је вест о нападу дронова илустровао фотографијом крхотина турске летелице, коју су, раније данас, Американци оборили недалеко од Тал Хајдара на северу земље.

"У нападу терористичких дронова убијени су бројни војници и цивили, уз десетине повређених", саопштила је команда сиријске војске, наводећи да су починиоци "терористи које подржавају добро познате стране силе".

Сиријски медији јављају да је напад уследио недуго по завршетку свечаности, када су високи официри и званичници сиријског министарства одбране већ напустили Хомс.

За сада нико није преузео одговорност за овај напад, који је уследио свега 24 часа пошто је вођа побуне локалних племена, шеик Ел Екида позвао присталице да појачају нападе на сиријске и руске снаге широм земље.

Напад је уследио неколико сати након што је окончана заједничка вежба сиријских и руских ваздушно-десантних снага, током којих су падобранци, за неколико дана, извели више од 1.500 скокова, јавља агенција Ројтерс.

Готово истовремено, турски дронови бомбардовали су нафтна постројења и постројења за дистрибуцију струје на североистоку Сирије, као и курдске положаје у том региону. Према локалним изворима, у серији напада убијена су најмање два припадника курдских снага, као и девет цивила.

Нова серија напада у Сирији уследила је недуго пошто су израелски авиони бомбардовали место недалеко од Дамаска на којем се, наводно, налазила нова пошиљка иранског наоружања. У том нападу рањена су два војника.

Израелски Џерусалем пост је навео да је крајње одредиште ове пошиљке био Либан, односно групе које се налазе под контролом Хезболаха.

Рат у Сирији траје још од 2011. године, кад су бројне опозиционе групе покушале да свргну режим Башира ел Асада. Иако је у једном тренутку деловало да је држава на ивици распада, Асад је уз помоћ Ирана и касније Русије, успео да угуши побуну и бројне групе радикалних исламиста које су под контролом тржале готово трећину државе.

Пуних 12 година од почетка рата, северне делове Сирије и даље контролишу разне групе блиске Исламској држави, као и курдски побуњеници и протурске милиције.

Осим сиријских снага, базе у тој држави имају припадници иранске Револуционарне гарде, Американци и Руси.

У замршеним односима, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји, после које ће Израел престати да постоји".

Директорат за војну безбедност израелских оружаних снага упозорио је политичаре да је земља ближе рату него миру, као и да ће тензије, после рамазана, некако спласнути.

"У овој фази, Иранци нису успели да кризу из Ирака, Сирије, Либана, Појаса Газе и Западне обале пренесу на територију Израела, али је извесно да ће наставити да покушавају", тврде израелски обавештајци.

Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји после које ће Израел престати да постоји".

Како наводе западне обавештајне службе, већина објеката које су од почетка године гађали Израелци припадају Хезболаху, односно јединици "4400", одговорној за пребацивање војне опреме из арсенала иранске Револуционарне гарде.

"Шверцерска јединица", како је Мосад назвао Хезболахово одељење "4400", постала је од посредника у примопредаји оружја, веома значајан део проиранских снага у Либану, јер се осим отварања канала за испоруке наоружања претворио у стратешки важан део заједничких операција Револуционарне гарде и Хезболаха.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару