Кастро жали због смрти дисидента

Због смрти кубанског дисидента и политичког затвореника Орланда Запате Тамаја председник Кубе Раул Кастро изразио жаљење. Тамајо је преминуо јуче у болници у Хавани, после 85 дана штрајка глађу због лоших услова у затвору.

Председник Кубе Раул Кастро изразио је жаљење због смрти кубанског дисидента и политичког затвореника Орланда Запате Тамаја, преминулог после 85 дана штрајка глађу.

"Раул Кастро дубоко жали због смрти кубанског затвореника Орланда Запате Тамаја, који је преминуо током штрајка глађу", наведено је саопштењу Министарства спољних послова Кубе. У саопштењу се додаје да су неистинити извештаји да је Тамајо у затвору био подвргнут мучењу и злостављању.

Тамајо (42) је преминуо у уторак у болници у Хавани где је примао инфузију како би га одржали у животу, после штрајка глађу у који је ступио из протеста због лоших услова у затвору.

"Нема жртава мучења, никада није ни било жртава тортуре, као ни погубљења", навело је министарство изјаву Раула Кастра током састанка са председником Бразила Луисом Ињасиом да Силвом, иначе затвореном за медије.

"Такве ствари дешавају се у америчкој бази у Гвантанаму", додао је Раул Кастро.

Кубански лидер је оптужио Сједињене Америчке Државе за смрт Тамаја, не дајући објашњење на који начин је Вашингтон, по његовом мишљењу, одговоран за овај случај, пренела је агенција Асошиејтид Прес.

Према подацима организације Амнести интернешенел, Запата је 2003. године осуђен на три година затвора, због нарушавања јавног реда, непоштовања и отпора властима. Казна је касније продужена на 25 година, због Сапатиних политичких активности у затвору.

АП наводи и да Сапата није био један од водећих дисидената на Куби, али да се, после смрти, његов случај прочуо далеко ван граница те острвске земље. Амерички Стејт департмент саопштио је јуче да је "дубоко ожалошћен" због смрти Сапате, а Амнести је овај догађај описао као "ужасну пресуду" репресивног режима на Куби.

Стејт департмент, Европска унија и АИ су позвали су Кубу да ослободи све политичке затворенике, којих је према подацима независне Кубанске комисије за заштиту људских права око 200, пренела је британска агенција Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару