Аустралија тражи објашњење од Израела

Влада Аустралије позвала на разговор амбасадора Израела у тој земљи и затражила објашњење због чега су тројица осумњичених за убиство једног од лидера Хамаса Махмуда ел Мабуха у Дубаију користила аустралијске пасоше. Полиција у Дубаију тврди да су израелски агенти умешани у убиство.

Аустралијска влада  позвала на разговор израелског амбасадора и затражила да објасни  на који начин осумњичени  за убиство Махмуда ел Мабуха, једног од лидера војног крила Хамаса.

Полиција у Дубаију верује да су израелски агенти умешани у убиство, док Јерусалим тврди да нема доказа за такву тврдњу.

Министар иностраних послова Аустралије Стивен Смит разговарао је о случају убиства у Дубаију са израелским амбасадором Јувалом Ротемом.

"Јасно сам ставио до знања израелском амбасадору да уколико резултати истраге доведу до закључка да су злоупотребу аустралијских пасоша на било који начин спонзорисали или штитили израелски званичници, влада у Камбери то неће сматрати актом пријатељске земље", рекао је Смит.

Премијер Аустралије Кевин Рад рекао је да држава која користи или кривотвори аустралијске пасоше и користи их за атентате наноси велику штету Аустралији и додао да неће допустити да ово питање остане нерешено.

Према речима премијера Кевина Рада на случају раде обавештајна служба и агенције за спровођење закона.

Израелски медији и даље прате случај, а посебно осумњичене Израелце који су наводно припадали стрељачком воду и убили милитантног Хамасовца. На списку осумњичених је и Филип Кар, становник Јерусалима који има британски пасош.

"Изненађен сам што је моје име на листи. Имам неколико пасоша, надам да их нису све кривотворили, ма ко то урадио", рекао је Филип Кар.

Убиство по "шпијунском роману"

Један од оснивача војног крила Хамаса, вођа бригаде Из ал дин касам ел Мабух, нађен је мртав у хотелској соби у Дубаију 20. јануара.

Власти у Дубаију објавиле су имена још 15 особа са страним пасошима за које се сумња да су део двадесетшесторочлане групе која је убила лидера палестинског Хамаса.

За организовање убиства полиција Дубајиа оптужује израелску тајну службу Мосад.

Према опису полиције, убиство је било прецизно организовано, а имало је и елемената из шпијунских романа као што су лажне браде, перике, а чланови групе били су прерушени у туристе, у тениској опреми са рекетима или као заљубљени парови на одмору.

Најмање седам од првих 11 осумњичених за убиство је користило путне исправе са именима људи са држављанствима европских земаља који живе у Израелу, што је поткрепило сумњу да је у убиство умешан Мосад.

Више европских земаља, укључујући Британију и Ирску затражили су објашњење од Израела како су ти пасоши добијени.

Полиција у Дубаију тврди да је група која је извела убиство користила кредитне картице које су добијене заједно са лажним пасошима којима је плаћала авионске карте и боравак у хотелима у Дубаију, укључујући и током извиђачких мисија које су почеле чак у марту 2009. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару