Читај ми!

Старачки домови у Немачкој банкротирају због недостатка стручног кадра

У Немачкој има све више старијих који би да живе у дому. Шокантно онда звучи да многи старачки домови једва спајају крај с крајем. Главни разлог је што не могу да нађу довољно неговатеља.

Дом за старије особе у малом месту Калтерхербергу на западу Немачке обојен је у жуто, има велике прозоре и предиван мали парк иза зграде. "Наша листа чекања је дугачка. Сваког дана нас зову по две особе заинтересоване за место", каже Андреас Новак који води дом.

Дом је ипак већим делом празан. Тренутно је попуњено само 17 од 38 места. Почетком године је дом, који је тада био у приватном власништву, био на ивици стечаја.

"Морам да признам да ме је то веома уплашило", каже Ирмтруд Пример. Та 81-годишњакиња живи у дому тек годину дана. Њена породица и пријатељи живе у близини, у околним местима. Да је дом тада био затворен, најближи би им био на 50 километара. Тада је ускочио Црвени крст, који је преузео власништво.

Више од трећине домова ради с губицима?

Проблем је у томе што је дом у ствари сувише мали да би могао сам себе издржава. Требало би да има 70 до 80 места да би се исплатио, каже управник Новак.

Није нимало лак задатак учинити тај дом за старије профитабилним. Велики проблем је недостатак стручног особља. Само с довољно квалификованих радника могуће је примити довољан број станара.

Али, у односу на нека ранија времена, број запослених у дому додатно се смањио. С обзиром на то да је претио стечај, многи су потражили нови посао. То је негативна спирала из које дом најпре мора да се извуче.

Слична је ситуација у многим старачким домовима у Немачкој. Прошле године су, према подацима стручног сервиса pflegemarkt.de, морала да се затворе 142 старачка дома од око 11.000, колико их има у Немачкој.

Само у прва три месеца затворено је још 200 домова. Према наводима консултантске куће "Роланд Бергер", 37 одсто домова у Немачкој вероватно ће до краја године бити у минусу.

Дом мора да буде 98 одсто попуњен

Овакав развој је још увек прилично нов, каже Томас Калвицки са Универзитета у Бремену, који истражује теме социјалног старања. До сада су власници пословали профитабилно, наводи он, старачки домови су се међу инвеститорима сматрали за сигурно улагање.

Међутим, концепт је био на стакленим ногама – само је мали корак делио зону профита од зоне губитка. Да би домови зарађивали новац, 98 одсто места мора да буде попуњено. Када је станара дома мање, он улази у црвену зону.

А то може брзо да се догоди, јер постоји велики недостатак стручног особља. Према студији Универзитета у Бремену, тренутно недостаје 100.000 неговатеља – а потреба се повећава из дана у дан.

И то упркос очајничким напорима послодаваца да медицинске раднике нађу у иностранству – Србија и суседне земље су битни извори радне снаге.

Али, трошкови особља су порасли након што је прошле године прихваћен нови колективни уговор. Од септембра домови за старије могу да наплаћују своје услуге здравственом осигурању само ако особље плаћају према тарифи.

Истовремено, власници домова могу да преговарају о новим ценама са здравственим осигурањима само једном годишње, каже Калвицки, и сада имају непокривене трошкове. "Власници домова очигледно нису створили довољно финансијских резерви како би пребродили ову тешку ситуацију", истиче Калвицки.

Хиљаду евра као знак добродошлице – и бицикл

Непрофитним власницима попут Црвеног крста мало је лакше, јер не морају да остварују профит и исплаћују дивиденде као велики приватни ланци. "За сада смо задовољни нулом – ни зарада, али ни губитак", каже Андреас Новак, управник дома у Калтерхербергу.

Зато он планира проширење капацитета на 80 места. Градиће се нова зграда. Али, ни то неће бити лако јер трошкови градње драматично расту.

Највећи је изазов ипак пронаћи квалификовано особље, посебно у руралним подручјима. Новаку тренутно недостаје седам неговатеља. "Ставили смо видео-огласе на друштвене мреже, одштампали рекламе на кесице за сендвиче, нудимо бонус добродошлице од хиљаду евра, бицикл за посао, додатно пензионо осигурање и чланство у фитнес-клубу", наводи Новак.

"Покушавамо да будемо привлачнији као послодавац у сваком погледу, али уопште није једноставно пронаћи људе", жали се управник.

Ипак, није немогуће. Троје заинтересованих се јавило, двоје је већ запослено. То значи да у старачки дом у Калтерхербергу од овог септембра могу поново да примају нове станаре.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару