Читај ми!

Обележена 22. годишњица терористичког напада на САД

У Сједињеним Државама обележена је 22. годишњица терористичког напада у Њујорку 2001. године у којем је погинуло више од 3.000 људи.

Чланови Ал Каиде отели су четири авиона 11. септембра 2001. године, од којих су два ударила у куле близнакиње Светског трговинског центра у Њујорку, један у зграду Пентагона у Вашингтону, а један се срушио у поље у савезној држави Пенсилванија.

Комеморација за жртве терористичких напада отпочела је у 8.46 по локалном времену у Њујорку, у тренутку када је пре 22 године први авион ударио у куле близнакиње, а традиционално је церемонија поводом сећања на погинуле започела читањем имена погинулих.

Меморијалном скупу у Њујорку присуствовала је потпредседница САД Камала Харис и њен супруг Даглас Емоф, али се ниједан политичар није обратио окупљенима, већ су то чинили чланови породица погинулих.

Комеморација у Вашингтону код спомен-обележја надомак Пентагона, седишта америчког секретаријата одбране, одржана је у јутарњим часовима, пошто се на том месту срушио трећи комерцијални авион који су отели исламистички милитанти терористичке организације Ал Каиде, пренео је Глас Америке.

Након што су ишчитана имена укупно 184 страдала, говорили су командант Генералштаба америчке војске Мајкл Мили и амерички секретар за одбрану Лојд Остин, који је рекао да је ''напад 11. септембра показао да дух Америке није сломљен у том изазову''.

"Упркос хорору, грађани су развили осећај одговорности за своје заједнице и државу. Упркос страдањима, имали су снаге да узврате и допринесу'', рекао је Остин.

Четврта летелица коју су терористи отели пала је у поље у Шенксвилу у држави Пенсилванији, пошто су путници пружили отпор отмичарима.

Уочи двадесет друге годишњице новом ДНК методом идентификоване су још две жртве терористичких напада у Њујорку, а реч је о мушкарцу и жени који су погинули у урушувању зграде Светског трговинског центра.

Амерички председник Џозеф Бајден није присуствовао овогодишњим меморијалним скуповима, већ је био на Аљасци у бази Елмендорф-Ричардсон у Енкориџу, где се зауставио на путу за Вашингтон након самита Г20 у Индији.

Бајден је на свом налогу на Твитеру истакао да 11. септембар не представља само датум за сећање. То је и ''симбол обнове и одлучности за сваког Американца'' – наше оданости земљи, принципима које она оличава, нашој демократији. То је оно што дугујемо једни другима и оно што дугујемо будућим генерацијама Американаца”, додао је Бајден.

Почетком октобра 2001. САД су за организовање напада оптужиле исламистичког екстремисту Осаму бин Ладена, лидера терористичке организације Ал Каида који се тада крио у Авганистану. Бин Ладен је убијен маја 2011. у акцији америчких војних снага надомак пакистанског града Исламабада.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару