Читај ми!

Олаф Шолц и његов пакт за Немачку – план за излазак из кризе или маркетиншки трик

Немачки канцелар Олаф Шолц жели да ангажује читаву нацију како би се изашло из економске кризе. Он је то назвао "пактом за Немачку". Може ли то да успе?

Ствари се у Немачкој не развијају добро. Земља губи економску снагу. Индустрија стење под теретом скупих енергената и превише бирократије, наруџбина је све мање. Дигитализација иде споро, инфраструктура је делимично у лошем стању, грађевинарство је у кризи. Инфлација је отерала цене у висине, грађани мање троше.

Економски институти су своја очекивања раста за Немачку смањили. Рецесија која је најављена још пре неколико недеља могла би да буде јача него што се очекивало. Британски „Економист“ недавно се запитао да ли је Немачка опет "европски болесник".

Kанцелар најпре захтева стрпљење…

Немачка влада то не може мирно да посматрати, али канцелар Олаф Шолц последњих недеља није деловао као да је забринут. "Ту се говори о потешкоћама које немају никакве везе са снагом немачке националне привреде", изјавио је у августу.

Његова коалициона влада састављена од Социјалдемократа (СПД), Зелених и Либерала (ФДП) послала је у парламентарну процедуру бројне законе о снабдевању енергијом и обезбеђивању стручне радне снаге и сада је, каже Шолц, потребно стрпљење док то не почне да делује.

…а онда одједном брзину

Тим пре је био изненађујућ овонедељни говор канцелара у расправи о буџету у Бундестагу. Шолц је наступио не само оптички промењен, с црним повезом на десном оку и изгребаним лицем, јер се повредио приликом трчања. Уместо стрпљења, он сада захтева брзину. "Грађанке и грађани су сити овог застоја. А и ја сам", рекао је.

Kанцелар захтева "снажан национални ангажман" како би Немачка поново почела да предњачи. Зато би сада сви требало да сарађују и заједно да повуку: савезна влада, покрајине, градови и општине, предузећа и установе, савези, синдикати и "демократска опозиција".

Немачка би требало да поново профункционише

Свој план Олаф Шолц назива „пактом за Немачку“. Заједнички се морају одбацити „бирократизам, страх од ризика и неодлучност“, јер то „паралише нашу привреду и изазива фрустрације код људи у земљи, који једноставно желе да Немачка уредно функционише“.

Формулација "пакт за Немачку" можда није баш најсрећније одабрана, јер тај појам су 2005. користиле две десно-екстремне странке које су се тада договориле да на изборима неће једна другој бити конкуренција, већ ће у предизборној кампањи да подрже једног кандидата.

Више се не свађати – сигнал и према унутра

"Сарадња уместо свађа, то налаже овај тренутак", рекао је Шолц у Бундестагу. То се може схватити и као позив упућен сопственим партнерима. Страначко-политичке супротности у влади између Зелених и Либерала често су се протеклих месеци тако оштро сударале, да је влада доживљавана као посвађана, а канцелар, који није успевао да изгладе свађе, као неспособан за руковођење.

Све више људи је незадовољно савезном владом. У најновијем испитивању јавног мњења "Немачки тренд" (Deutschlandtrend), само још 19 одсто Немаца изјављује да влада састављена од СПД, Зелених и ФДП ради добро. То је најмања подршка још од децембра 2021. кад је влада ступила на дужност. Kад би се сада одржавали избори, те три странке не би ни приближно освојиле већину.

Опозиција одбацује канцеларов позив

Демохришћани (ЦДУ/ЦСУ), који у Бундестагу имају највећу опозициону посланичку групу, из тога изводе закључак да канцелар не успева сопственим снагама да оствари своје планове, па са "пактом за Немачку" тражи нову већину. "Ако њихова коалиција великим делом отпада, онда ми наравно стојимо на располагању", поручио је Александер Добринт из ЦСУ, бивши савезни министар саобраћаја.

Али, Шолцов позив мање је упућен опозицији у Бундестагу, а више покрајинама и општинама. Јер, њихова сагласност је потребна за многе ствари. О законима не одлучује само Бундестаг, већ и дом савезних покрајина, Бундесрат.

Само маркетиншки трик?

Премијер покрајине Северна Рајна Вестфалија Хендрик Вист (ЦДУ) каже да је помислио да се савезни канцелар с њим шали. Пакт за Немачку није ништа више него "маркетиншки трик", односно нешто што пре свега треба да привуче пажњу, оценио је Вист.

Он наглашава да у предложеним мерама нема ништа ничег новог. И заиста, планови које је Шолц изнео у Бундестагу одговарају ономе што је владајућа коалиција договорила на затвореном састанку крајем августа у Мезебергу. Покрајине одавно захтевају убрзање планираних инфраструктурних пројеката, подсећа Вист. "Месецима из канцеларовог кабинета није било никакве реакције. Савезна влада је протраћила драгоцено време – на штету привреде у Немачкој."

Привредници се надају брзим променама

Сличне реакције чују се и из кругова привредника. "С најављеним пактом за Немачку савезна влада се коначно пробудила", каже Рајнер Дулгер, председник Савезног удружења немачких послодаваца (БДА). Влада је предуго спавала када је реч о дигитализацији и истрајавала на бирократским препрекама за привреду и друштво. То мора брзо да се промени, наглашава Дулгер.

Покрајински премијери из редова СПД здушно су подржали Олафа Шолца. Председник покрајинске владе Бранденбурга Дитмар Војдке (СПД) изјавио је након конференције покрајинских премијера у Бриселу да се код анализе сви слажу: "Ми у Немачкој смо сувише компликовани, сувише спори и на крају смо због тога и скупи. Морамо да постанемо једноставнији и бржи", каже Војдке. Он се нада, између осталог, и бржој изградњи железничких пруга. Зато ће се покрајински премијери што је пре могуће састати са савезном владом како би коначно биле донете конкретне одлуке, закључио је социјалдемократски премијер Бранденбурга.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару