Читај ми!

"Јакови" стигли у Иран – најава озбиљног наоружавања или утеха за "сухоје"

Први "јаковљев јак-130" стигао у Иран из Русије, у трансферу који се тумачи као могући почетни корак ка испоруци вишенаменских авиона "сухој Су-35". "Јак-130" са иранским ознакама снимљен "негде у Ирану". Испорука "сухоја" под великим знаком питања због неусклађености иранских захтева и руске спремности да Техерану уступи напредне технологије.

"Јакови" стигли у Иран – најава озбиљног наоружавања или утеха за "сухоје" "Јакови" стигли у Иран – најава озбиљног наоружавања или утеха за "сухоје"

"Јаковљев јак-130", офарбан у зелено, бело и наранџасто снимљен је како рула пистом негде у Ирану, јавиле су иранске новинске агенције, потврђујући прву испоруку брбених летелица овој земљи још од деведесетих година, када је Техеран од бившег Совјетског Савеза купио 40 "мигова 29".

Ирански медији нису објаснили када и колико "јакова" је стигло у Иран, али се ова испорука сматра кључним кораком ка увођењу у наоружање двадесетак "сухоја 35", о чијој се продаји Техерану већ месецима спекулише.

"Јак-130" је напредни школски авион способан да симулира способности најмодернијих руских борбених авиона и слуши, управо, за обуку пилота на таквим летелицама.

У борбеној верзији може да понесе различите пројектиле и бомбе, а западни извори тврде да су у базу Исфахан долетеле две летелице тог типа.

"Сухоји" у Ирану, од Египта до преговора

Још од краја прошле године, амерички званичници тврде да су Москва и Техеран договорили продају 24 борбена авиона "сухој су-35", које је, првоботно, наручило египатско ратно ваздухопловство.

Свега пет од укупно 24 летелице овог типа испоручено је Египту, пошто је Вашингтон запретио Каиру озбиљним санкцијама уколико наставе да купују руске авиона. Сједињене Америчке Државе су Египћанима, у замену за одустајање од набавке "сухоја", понудиле нове верзије авиона Ф-15.

Од тренутка када је Египат одустао од набавке ескадриле "сухоја", појавиле су се гласине да би ови авиони, у различитим сложеним трампама, могли завршити у Ирану. Почетком августа прошле године, саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен најавио је трампу "сухоја" за иранске јуришне дронове, балистичке пројектиле и муницију.

Званичници САД тврде да је, од почетка рата у Украјини, војно-техничка сарадња Москве и Техерана подигнута на највиши ниво, те да се испорука "сухоја" иранском ратном ваздухопловству очекује током 2023. године.

У међувремену, трансфер "сухоја" се закомпликовао јер су Иранци, наводно, тражили да купе и технологију за производњу и ремонт ових летелица, на шта Руси нису пристали.

То су, донекле потврдили и ирански званичници, наводећи да се, бар за сада, Генералштаб противи набавци "сухоја", јер Русија у пакет сарадње не жели да укључи лиценце за производњу резервних делова и одржавање летелица у наредних 30 година.

Овакав ирански став тумачи се лошим искуствима Иранаца, који су делове за авионе Ф-14А "томкет" које је од Американаца купио још свргнути шах Реза Пахлави, због безброј пакета санкција, морали да набављају на црном тржишту или сами производе.

Као разлог могућег краха ове сарадње наводи се и одлука Москве да Јерменији забрани употребу авиона "сухој су-30" током рата са Азербејџаном, па Иран страхује да би Москва, сличан потез могла повући и уколико Техеран у блиској будућности буде укључен у неки конфликт.

Исход договора Ирана и Русије је тешко предвидети, али су Иранци у фебруару довршили прву фазу изградње подземне базе ратног ваздухопловства "орао 44". На сателитским снимцима те базе види се и у плаво офарбан авион необично сличан летелици су-35.

Вежбање на макетама

Западни аналитичари сматрају да се ради о макети "сухоја" направљеној како би се база прилагодила за пријем нових авиона, који би у Иран требало да стигну у склопу сложене трампе руске војне технологије за иранске дронове и пројектиле дугог домета.

Американци, пак, тврде да је обука иранских пилота у Русији почела још средином прошле године, отприлике у исто време када су се појавиле и прве информације о наводном договору Москве и Техерана о размени наоружања, према којем су пут украјинског фронта отишли ирански инструктори и дронови.

Американци војну сарадњу Русије и Ирана тумаче као "претњу стабилности Блиског истока", што је претходних месеци резултирало серијом заједничких маневара са израелским ратним ваздухопловством, током којих су увежбавани напади на објекте који се повезују са контроверзним иранским нуклеарним програмом.

Од почетка године, израелски и амерички авиони су у најмање три наврата увежбавали овакве нападе, а медији у Тел Авиву објавили су да је неколико авиона Ф-35 успело неопажено да улети у ирански ваздушни простор.

Такав развој догађаја изазвао је иранске власти на размишљање о набавци противваздушних система С-400, који се такође помињу у сложеним преговорима о сарадњи Москве и Техерана. Спекулације о испоруци овог система Ирану, донекле, замрле су када је иранска војска представила противваздушни систем Бавар 373.

Истовремено, Американци већ месецима тврде да Иран испоручује Русији и балистичке пројектиле наводећи, такође, да су од априла прошле године десетине транспортних авиона иранске Револуционарне гарде слетеле на руске аеродроме.

Лавина спекулација о продаји "сухоја" Ирану покренута је још крајем прошле године, када су у иранској ваздухопловној бази снимљени Су-35 и руски транспортни авион. Амерички војни званичници су овај догађај описали као увод у трансфер оружја.

У компликовану игру око трампе авиона за дронове укључио се и израелски Мосад, наводећи да су Руси властима у Техерану омогућиле приступ гомили сателитских снимака тајних локација широм Израела.

Оптужбе из Тел Авива уследиле су свега неколико дана пошто су Руси са Бајконура лансирали ракету-носач на којој је био ирански сателит "Хајам", што је одмах довело до медијске панике у Вашингтону и Тел Авиву, због наводне нове могућности две државе да шпијунирају покрете трупа од Украјине до Западне обале и Појаса Газе.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара