Читај ми!

Највеће масовно убиство беба у историји Британије – Луси Летби годинама измицала правди

Највећи масовни злочин над бебама у историји Велике Британије – медицинска сестра Луси Летби осуђена је за убиства седам беба и покушаје убиства шест новорођенчади.

Британска медицинска сестра Луси Летби проглашена је кривом за убиства седам беба у породилишту болнице "Грофица од Честера“ током 2015. и 2016. године. Тиме је и званично постала најозлоглашенији масовни убица новорођенчади у модерној историји.

Суђење је трајало рекордних десет месеци пред Вишим судом у Манчестеру.

Порота је Луси Летби прогласила кривом за покушаје убистава још шест беба, али њени чланови нису могли да се усагласе око тога да ли је смртоносна медицинска сестра анђеоског лика одговорна за покушаје одузимања живота још четворо новорођенчади.

Летбијева је ослобођена оптужби за два покушаја убиства. Kазна ће јој званично бити изречена у понедељак, 21. августа.

Током суђења, негирала је оптужбе и спорадично добијала нападе плача.

Није била присутна на изрицању пресуде. Њени родитељи и даље не верују да је њихова кћерка починилац масовних убистава.

Полиција не затвара истрагу

Полицајка Џенет Мур, задужена за везе са породицама усмрћених беба, реаговала је на пресуде оценом да је исход суђења "помешан" и да неке од породица "нису очекивале овакве пресуде“.

Медији спекулишу да се та опаска односи на две ослобађајуће пресуде и недостатак консензуса по четири тачке оптужнице.

Мурова је замолила медије и британску јавност да дају простора породицама жртава како би "на миру процесуирале исход суђења и помириле се са њим“.

Полицијска инспекторка Еванс захвалила се породицама жртава на "изузетној отпорности и снази“ током истраге, која је трајала шест година.

"Њихова прибраност и снага током суђења истински су нас дирнуле“, нагласила је.

Тужитељка Kруне Паскал Џоунс оцењује да је Луси Летби "безазлене супстанце попут ваздуха, млека и других течности, али и лекова као што је инсулин, претварала у смртоносно оружје“.

"Она је извитоперила своје знање, а своје умеће претварала у оружје како би нанела бол, тугу и смрт“, објаснила је тужитељка Џоунс.

"Она је изнова и изнова повређивала бебе у окружењу, које би морало да буде безбедно и за њих и за њихове породице“, рекла је тужитељка Kруне у обраћању јавности по окончању суђења.

"Родитељи су били изложени њеној морбидној љубопитљивости и њеном лажном саосећању. Превише њих вратило се кући у празне дечје собе. Бројна преживела деца наставиће да живе са последицама њеног напада на њихове животе“, закључила је Џоунсова.

Полиција је допустила британским медијима да објаве део снимка ислеђивања Летбијеве у којем она показује забринутост за повећан број смртних случајева на одељењу на којем је радила.

Смртоносна медицинска сестра одузела је седам живота убризгавањем ваздуха у вену, док је у шест наврата покушала да убије бебе убризгавањем инсулина или опструкцијом цевчица за њихову прехрану.

На суђењу је утврђено да је Летбијева свесно и са предумишљајем мењала методе, којима је настојала да усмрти новорођенчад.

Касна реакција надлежних из болнице

Болница је реаговала тек када је обрадом статистичких података утврђено да се смртност новорођенчади повећала за више од десет одсто што је далеко изнад уобичајене статистичке грешке.

Иста установа позвала је полицију тек 2017. године.

Полиција је три пута хапсила Луси Летби, која је два пута пуштана на слободу уз кауцију.

Полиција и даље преиспитује више од четири хиљаде случајева беба, примљених на два одељења у којима је Луси Летби радила од 2012. до 2016. године.

Реч је не само о болници "Грофица од Честера“, већ и о Ливерпулској женској болници.

Независна истрага

Британски министар здравља Стивен Баркли покренуо је независну истрагу о околностима, које су довеле до масовних убистава, укључујући и чињеницу да је руководство болнице игнорисало упозорења лекара, који су сумњали да је Летбијева одговорна за смрти новорођенчади.

Медицински директор болнице "Грофица од Честера“ доктор Најџел Скрон похвалио је особље, које је сведочило на суђењу, истакавши да је од времена када су се злочини догодили у тој установи дошло до "значајних промена".

Јавно се извинио породицама жртава нагласивши да су запослени "очајни“ због убистава.

Срамна листа децеубица

Пре масовних убистава медицинске сестре Луси Летби, највеће серијске убице деце били су Фред и Розмари Вест који су током две деценије усмртили десет особа, укључујући и четворо деце.

Током шездесетих година 20. века, Иан Брејди и Мајра Хиндли убили су петоро малолетника старости између десет и седамнаест година.

Две деценије касније шкотски масовни убица Роберт Блек убио је четири девојчице од којих је најмлађа имала пет, а најстарија једанаест година.

Расел Бишоп 1986. године убио је две деветогодишње девојчице.

Пре тачно тридесет година медицинска сестра Беверли Алит осуђена је на тринаест доживотних затворских казни због убиства четворо и напада на деветоро деце у болници Грантам.

Већина британских медија до самог изрицања пресуде није обраћала велику пажњу на ово суђење.

Британска полиција сумња да листа злочина Луси Летби није коначна и да се могу очекивати нове оптужнице.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару