Читај ми!

Земље Западне Африке разматрају војну интервенцију у Нигеру, председника Базума посетио лекар

У Гани су се састали високи војни званичници земаља Западне Африке, како би припремили могућу војну интервенцију у Нигеру, а земље чланице регионалног блока ЕKОВАСА наредиле су приправност војних снага. И војска Нигера је у приправности. Председника Базума посетио лекар. Хиљаде присталица пуча окупило се у близини француске војне базе на периферији главног града, уз узвике: Доле Француска.

Начелници генералштабова оружаних снага земаља западне Африке (ЕKОВАС) састаће се у наредним данима како би припремили планове за могућу војну интервенцију у Нигеру, изјавио је у петак портпарол овог регионалног блока.

У међувремену, ЕКОВАС планира да пошаље парламентарни комитет који би ступио у разговоре са челницима војне хунте у Нигеру.

Две недеље након што је војна хунта у Нигеру свргнула председника Мохамеда Базума у ​​седмом пучу који се догодио у некој земљи западе и централне Африке у последње три године, блок ЕKОВАС је наредио у четвртак да се резервне војне снаге ставе у стање приправности, пренео је Ројтерс.

Састанци начелника генералштабова такође указује на то да западноафричке нације интензивирају припреме за ангажовање трупа и могућу војну интервенцију против пучиста у Нигеру.

"Један (састанак) је планиран за следећу недељу", рекао је портпарол ЕKОВАС-а. Војни званичници Нигерије и Обале Слоноваче најавили састанак који би данас требало да се одржи у Гани. Предложена војна интервенција по свему судећи није унела раздор и продубила сукобе у овом стратешки важном региону где су западне силе због бројних државних удара постепено губиле утицај, док Русија успешно јача свој утицај, наводи Ројтерс.

У петак су се хиљаде присталица вођа пуча у Нигеру окупиле у близини француске војне базе на периферији главног града Нијамеја. Демонстранти су узвикивали "доле Француска, доле ЕKОВАС".

Многи су махали руским и нигерским заставама и клицали у знак подршке новом лидеру земље, генералу Абдурахаману Тијанију, пренео је портал Ал Арабија.

Базума посетио лекар, савезници изразили забринутост због стања

Председника Нигера Мохамеда Базума, који се налази у својој председничкој резиденцији у Нијамеју од 26. јула када је у пучу збачен са власти, данас је посетио његов лекар, изјавио је један од његових рођака.

Доктор му је донео и храну, а уз њега су остали и син и супруга, рекао је његов рођак, пренео је француски лист Фигаро.

Неколико организација и савезничких држава је изразило забринутост због услова заточеништва и здравственог стања свргнутог председника. 

Председавајући Kомисије Афричке уније Муса Факи Махамат, изразио је јуче озбиљну забринутост због погоршања услова притвора Мохамеда Базума.

"Такав третман демократски изабраног председника путем редовног изборног процеса је неприхватљив", истакао је Махамат.

Европска унија (ЕУ) је такође изразила велику забринутост, користећи исте оцене као и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је рекао да је запрепашћен одбијањем војних власти да ослободе Мохамеда Базума.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је рекао да је забринут због жалосних услова у којима живе председник Базум и његова породица. Према невладиној организацији "Хјуман рајтс воч", чији су представници разговарали са  Базумом, он је описао поступање према својој породици као "нехумано и окрутно". 

Према писању Си-Ен-Ена, Базум једе само тестенину и пиринач, а у низу порука упућених пријатељу тврди и да му нико није донео храну или лекове.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару