Читај ми!

Немачка у привредној кризи – канцелар се за сада не оглашава

Немачка привреда је у стагнацији. Какви су изгледи? Углавном суморни. Опозиција је предложила хитни програм мера. Притисак на канцелара Олафа Шолца расте.

Недеља је опет почела с лошом вешћу за немачку економију: немачке фирме су у јуну неочекивано смањиле производњу. Савезни завод за статистику израчунао је да су немачке фирме из области индустрије, грађевинарства и енергетике у јуну смањиле производњу у односу на прошли месец за 1,5 одсто.

Недавно је и Међународни монетарни фонд упозорио да је Немачка једина од 20 држава и региона где ће се укупни економски учинак на годишњем нивоу смањити. А то је највећа економија Европске уније.

Немачка опет "болесник Европе"?

Да ли је Немачка опет "европски болесник", како је на насловној страни крајем прошлог века тврдио британски магазин Економист? 

Рајнхард Хубен, представник немачких Либерала (ФДП) задужен за економска питања, није тог мишљења: "Назив болесник или болесница Европе сматрам тренутно претераним. Али, тачно је да имамо економски застој."

За разлику Хубена, припадника владајуће коалиције, опозиција користи прилику да повећа притисак на власт. Зато не треба да чуди што су Демохришћани (ЦДУ/ЦСУ) усвојили документ који називају "хитним програмом" против економске стагнације.

Шеф Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц написао је на мрежама да су ЦДУ и ЦСУ разрадили заједнички хитни програм како "рецесија не би прерасла у дугорочно слабљење економског учинка".

У том програму се, на пример, тражи смањење пореза на електричну енергију и електричну мрежу, и то већ од октобра. Требало би зауставити законе који изазивају више бирократије у фирмама. Прековремени рад би убудуће морао да буде ослобођен пореза, као и наслеђивање родитељске куће. Осим тога, предузећа би морала да добију пореске олакшице, како би се економија опет покренула.

Хубен је скептичан према тим предлозима, за које каже да су "пуцањ из кука".

"Тренутно не могу у томе још увек да препознам програм". Он наводи пример пореза који се плаћа када се купи стан или плац и пита зашто Демохришћани нису с тим почели, у оним покрајинама у којима имају премијере.

"Висина тог пореза је у надлежности покрајина", каже, а наводи и пример смањивања бирократије у фирмама – Министарство правосуђа је одавно започело рад на томе и опозиција то зна. Хубен указује на 50 пореских мера које је предложио министар Финансија из редова либерала Кристијан Линднер.

Такозвани "Закон о шансама раста"

Владајуће Социјалдемократе и Зелени такође захтевају да се помогне привреди и нису тако резервисани као Либерали. Желе да оснаже економски циклус и подстакну привреду.

Копредседавајућа Зелених Рикарда Ланг захтева "заједнички пакет" све три партије владајуће "семафорске коалиције" како би се "одбранио економски темељ немачке привреде".

У листу Билд ам зонтаг рекла је да се о томе већ воде "добри разговори". Она види незадовољене потребе у немачкој железници, у предшколским установама и у дигитализацији.

Министар привреде Роберт Хабек, такође из редова Зелених, у исто време хвали Немачку као место за бизнис: "Тренутно више од двадесет предузећа планирају велике инвестиције од око 80 милијарди евра", рекао је Хабек за немачке медије.

Копредседница немачких Социјалдемократа Заскија Ескен изјаснила се за субвенционисану цену струје и за инвестиције у инфраструктуру. Социјалдемократска министарка грађевинарства Клара Гајвиц предложила је да се разради план већег враћања средстава приликом градње станова.

У Немачком институту за подстицање економије (DIW) преовладава мишљење да би влада морала да одоли притиску и да не уводи нове економске мере са субвенцијама и смањивањем пореза, којим би само поклонила додатне милијарде евра моћном привредном лобију. То "не би променило економске проблеме", сматра директор Института Марсел Фрачер.

А где је канцелар?

Немачки канцелар Олаф Шолц још се није огласио у вези с економском кризом. Био је до понедељка на одмору. Али, притисак на њега је све већи. Демохришћанска опозиција захтева да канцелар прогласи кризу за свој приоритет. Чак му и финансијски стручњаци из редова коалиционих партнера, као што је Хубен, саветују да се обрати јавности.

Ипак, постоје и позитивне вести из немачке економије која је по снази четврта на свету. Тајвански концерн ТСМЦ намерава да изгради велике погоне за производњу чипова у Дрездену, а партнери ће му бити Бош, Инфинеон и НXП.

Према писању листа Ханделсблат, држава ће субвенционисати градњу с пет милијарди евра. Министар привреде Хабек каже да је та вест изузетно важан сигнал за Немачку као атрактивно место за инвестиције.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару