Читај ми!

Северна Кореја без успеха лансирала сателит – Сеул, САД и савезници осудили покушај

Државни медији у Северној Кореји пренели су да покушај лансирања сателита те државе окончан безуспешно. Јужнокорејска војска саопштила је да је у мору пронашла делове уређаја за лансирање. Покушај лансирања осудили су Сеул, Вашингтон и Токио, али и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес. Због лансирања сателита у Сеулу су се огласиле сирене, због чега је настала пометња међу становницма јужнокорејске престонице.

Лансирање сателита "Чолима 1" завршено је без успеха због нестабилности мотора и у систему за гориво, известила је севернокорејска државна новинска агенција КЦНА, преноси Ројтерс.

Реч је о шестом покушају лансирања сателита, а првом од 2016. године. Северна Кореја је желела да у орбиту пошаље сателит којим би пратила војне активности САД.

Војска Јужне Kореје саопштила је да се ракета можда распала у ваздуху или се срушила, након што је нестала са радара, и објавила је фотографије олупине пронађене у мору.

Због лансирања, у деловима Јужне Кореје и Јапана оглашена су упозорења за опасност, али су повучена, пошто није било опасности ни пријављене штете.

У Сеулу су се огласиле и сирене за ваздушну опасност, а грађанима су обавештења о евакуацији стигла и на мобилне телефоне.

Градоначелник Сеула Ох Се Хун се извинио грађанима и додао да су можда претерано реаговали, али да није реч о грешци, упркос томе што је министар безбедности навео да су обавештења послата грешком.

Гутерес осудио ланисарње сателита

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес оштро је осудио лансирање војног сателита Северне Kореје, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик. Он је саопштио да је свако лансирање Пјонгјанга коришћењем технологије балистичких пројектила у супротности са релевантним резолуцијама Савета безбедности, преноси Ројтерс.

Бела кућа је саопштила да осуђује лансирање у свемир коришћењем технологије балистичких ракета које врши Пјонгјанг и да процењује ситуацију у координацији са савезницима, саопштио је портпарол Савета за националну безбедност Адам Хоџ.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво