Читај ми!

Експлозије и пуцњава у Судану упркос договореном продужењу примирја

Снажне експлозије и пуцњава потресли су рано јутрос делове Картума, главног града Судана, и Омдурмана, упркос договору о продужењу крхког примирја између Суданске војске и паравојних Снага за брзу подршку.

Нова ескалација сукоба у Судану уследила је само неколико сати након што су командант војске генерал Абдел-Фатах Бурхан и Снаге за брзу подршку (РСФ), предвођене генералом Мохамедом Хамданом Дагалом, прихватили продужење примирја за 72 сата.

Вишекратна кратка примирја нису зауставила борбе, али су омогућила да десетине хиљада Суданаца побегну у сигурнија подручја и да друге државе евакуишу хиљаде својих грађана копном, ваздухом и морем, мада је суданска војска саопштила да су паравојне Снаге за брзу подршку пуцале на турски авион за евакуацију када је слетео на аеродром у близини Картума, раниле једног члана посаде и оштетиле резервоар за гориво.

Житељи престонице су пријавили жестоке сукобе у луксузном насељу Кафури у Картуму, где је војска раније користила ратне авионе да бомбардује своје ривале. Сукоба је било и око војног штаба, Републиканске палате и области у близини међународног аеродрома у Картуму.

И град Омдурман су потресле експлозије у округу Карари рано јутрос, а становништво овог подручја је позвано на опрез. РСФ тврди да је војни авион бомбардовао положаје у Омдурману и Џабал Авлији, јужно од Картума.

У међувремену, суданска војска је оптужила паравојне снаге за почетак напада.

Сукобљене стране у Судану договориле су се синоћ о продужетку примирја за још 72 сата, уз посредништво САД и Саудијске Арабије. Ново примирје ступило је на снагу у поноћ по локалном времену.

Најмање 512 особа, укључујући цивиле и борце, убијено је у Судану од 15. априла, када су избили сукоби, а још 4.200 људи је рањено, саопштило је суданско Министарство здравља.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи