Читај ми!

Левичари у Британији појачавају кампању против монархије уочи крунисања Чарлса Трећег

Од крунисања краља Чарлса Трећег дели нас десетак дана. Новог британског монарха подржава 55 одсто грађана, док о покојној краљици позитивно мишљење има чак четири од пет грађана. Према испитивањима јавног мњења 58 одсто Британаца жели монархију, док је 26 процената грађана не жели.

Републиканска мањина је све гласнија. Могао је да је чује и сâм суверен током недавне посете Јорку и у Ливерпулу пре само два дана. Како се крунисање приближава, тако левичарски медији у Британији појачавају кампању против монархије.

Принц Хари у рату са медијима

Ситуацију додатно компликују лоши односи у кући Виндзора. Краљ Чарлс и престолонаследник Вилијам желе добре односе са медијима.

Принц Хари са друге стране, води са њима прави рат у којем је најновија епизода његово сведочење пред британским судом против таблоида Сан, који оптужује за прислушкивање. Војвода од Сасекса оптужује и оца и брата да су се приватно нагодили са таблоидом.

Доктор Харшам Кумарасингам, професор политичких наука Универзитета у Единбургу, сматра да су монарсима и њиховим породицама медији потребни колико и они медијима.

"Успостављање равнотеже је изазов за обе стране медаље публицитета", истиче он.

Кући Виндзора свакодневног публицитета не мањка. Предњаче позитивне приче. Но, краљ Чарлс је искусио много веће медијске нападе током брака са принцезом Дајаном и после њене погибије када је опстанак монархије заиста био у кризи.

"Монархија опстаје у опасном процепу. Може да буде једнако центар нашег обожавања, али и критика“, наглашава професор Кумарасингам.

Виндзори и робовласништво

Кућа Виндзора увучена је и у дебату о потенцијалним обештећењима за робовласништво. 

Гардијан, који предњачи у тој кампањи, тврди да је суверен директан потомак робовласника. Сам краљ подржава додатна историјска истраживања те теме.

Недавно је британска аристократска левица основала удружење "Наследници ропства".

Филмски редитељ из аристократске породице Тревелијан – Џон Даувер сматра да британска влада "треба да се извини због трговине робљем преко Атлантика и уђе у разговоре, преговоре и дебату о репарационој правди".

Преиспитивање монархије у Комонвелту

Улога британске монархије преиспитује се и широм Комонвелта. Пре недељу дана Канада је избацила квалификацију "чувар вере" из званичних титула краља Чарлса. И сам британски монарх је то хтео да учини, али је традиционализам превагнуо. Три петине Канађана тврди да не жели монархију.

Сам краљ Чарлс, тада принц, присуствовао је пре две године церемонији проглашења Барбадоса за републику. У сличном правцу иде и Јамајка.

Пецајући рибу, локални столар Дејвид Браун пита: "Ми као имамо независност. Па, шта ће нам онда шеф државе из иностранства?" Стивен Голдинг, председник Удружења за универзално унапређење црначких живота сматра да "народ Јамајке жели право да бира сопственог шефа државе“ и подсећа да исход гласања током година то доказује.

Монархија уз народ

Писац Роберт Хардман указује да "велика претња кући Виндзора није руља, која руши капију замка, нити револуција, већ губљење на значају".

"Они то добро схватају. Краљица је увек говорила да Виндзори морају да буду стално са народом да би им се веровало. Морају да играју улогу у животу нације", сматра он.

Краљ Чарлс ветеран је не само борбе за очување животе средине и производње здраве хране, већ и битке са јавним мњењем.

Они, који га добро знају, тврде да у британској историји није било краља, који је боље познавао свој народ и имао јаснију визију улоге монархије у модерном друштву. Но, да ли ће имати времена да је испуни?

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво