Читај ми!

Вашингтон пост: Поверљива америчка документа објавила особа која је радила у војној бази

Особа која је одговорна за објављивање поверљивих америчких документа, због чега је покренута истрага о националној безбедности, јесте 20-годишњи заљубљеник у оружје који је радио у војној бази, преноси "Вашингтон пост" позивајући се на чланове друштвене мреже "Дискорд".

Вашингтон пост: Поверљива америчка документа објавила особа која је радила у војној бази Вашингтон пост: Поверљива америчка документа објавила особа која је радила у војној бази

Према извештају америчког листа, та особа је поделила поверљиве информације на тој платформи за размену порука у групи са око двадесетак мушкараца који деле "заједничку љубав према оружју, војној опреми и Богу".

Вашингтон пост је то сазнање засновао на разговору са два члана групе на Дискорду. Особа се, према сведочењима, представљала на мрежи као "припадник старе школе", док га је један од извора Вашингтон поста описао као некога ко је у раним или средњим 20-им годинама, а који је био узор осталим члановима групе.

"Он је у форми. Снажан је. Наоружан је. Утрениран. Он је готово све што можете да очекујете од неког лудог филма", рекао је један од чланова, који има мање од 18 година и говорио је под условом анонимности, уз дозволу мајке, објавио је Вашингтон пост.

Описује га као паметну особу која је знала шта ради када је поставила та документа.

"То нису била случајна цурења било које врсте", рекао је члан групе.

Вашингтон пост је такође прегледао око 300 фотографија поверљивих докумената, од којих већина није јавно објављена; аудио-снимак човека кога су два члана групе идентификовала као особу одговорну за цурење, и записе ћаскања и фотографије које показују како комуницира са осталим члановима групе на Дискорд серверу.

Саговорник листа каже да је био импресиониран његовом пророчком способношћу да предвиди велике догађаје пре него што се нађу у вестима.

Фотографије штампаних тајних докумената које сада виде милиони могу понудити трагове савезним агентима који траже одговорне.

Групу чинили и страни држављани

Групу су чинили и страни држављани укључујући и оне из Русије и Украјине. Сервер угошћује људе из Европе, Азије и Јужне Америке.

Од отприлике 25 активних чланова који су имали приступ каналу око половина се налазила у иностранству, рекао је члан.

Они који су изгледа били најзаинтересованији за поверљиви материјал тврдили су да су углавном из "источног блока и оних постсовјетских земаља", рекао је члан групе.

Годинама амерички контраобавештајни званичници гледају на платформе за игре као на магнет за шпијуне. Руски обавештајни оперативци су осумњичени да су се спријатељили са играчима за које верују да раде за обавештајне агенције и подстицали их да одају поверљиве информације, рекао је високи амерички званичник, говорећи под условом анонимности да би разговарао о осетљивим информацијама.

Целе зиме особа одговорна за цурење је качила документе на сервер, али нико из групе није говорио о томе да их дели на другом месту.

Међутим, 28. фебруара један тинејџер са сервера Шејкер централ почео је да поставља неколико десетина фотографија које приказују поверљиве документе на другом Дискорд серверу повезаном са јутјубером "вов_мао".

Неки од докумената понудили су детаљне процене одбрамбених способности Украјине и показали колико далеко америчке обавештајне службе могу да виде у руској војној команди.

Затим се 4. марта десет докумената појавило на Мајнкрафтовој мапи Дискорд сервера фокусираном на популарну видео-игру. Корисник који управља налогом који је објавио мању траншу слика рекао је да су их добили на вов_мао.

Тајни и строго поверљиви документи сада су доступни хиљадама корисника Дискорда, али цурење неће доћи у центар пажње америчких власти још месец дана. Поверљиви документи који процењују рат у Украјини још 5. априла су постављени на руски Телеграм канал и почели су да мигрирају на Твитер.

Није узбуњивач

Уз сав презир према савезној влади, члан групе каже да особа одговорна за цурење поверљивих докумената није особа која је то радила у јавном интересу. Тајни документи су били намењени само његовој онлајн породици, рекао је члан.

"Дефинитивно га не бих назвао узбуњивачем", рекао је члан групе одбацујући свако поређење са Едвардом Сноуденом.

Дискорд је саопштио да сарађује са америчким властима, након што је Министарство правде САД покренуло формалну кривичну истрагу прошле недеље.

Пентагон, који је покренуо случај, тренутно процењује штету која је нанета можда најштетнијим објављивањем поверљивих америчких информација последњих година.

Занимљиво је да је члан групе у разговору за Пост рекао да је и последњих неколико дана био у контактом са том особом, иако је потерница ФБИ-ја у току, а Пентагон покреће сопствену истрагу о цурењу података.

Он је преселио групу на други сервер да би комуницирали на мрежи. У последњој поруци упозорио их је да "буде пригушени и избришу све информације које би се евентуално могле односити на њега". То укључује све копије поверљивих докумената које је поделио.

Хиљаде припадника војног особља и владиних службеника који раде на позицијама нижег нивоа, вероватно би могле да имају приступ поверљивим документима попут оних који су сада подељени, тврде стручњацима који су видели документе објављене у медијима.

Али то не умањује шансе власти да ухвате особу која је одговорна за садашње цурење, али је питање да ли ће бити и на који начин оптужена. Саговорници Поста пре верују да ће "нестати или бити убијен због онога што зна".

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара