Макрон у Пекингу: Европа не сме да се одвоји од Кине, недопустиво да Русија има ексклузивни дијалог са Кинезима

Француски председник Емануел Макрон стигао је у посету Пекингу и изјавио да је разговор са Кином од суштинског значаја, као и да се не сме допустити да Русија има ексклузивни дијалог са Кинезима. Европа не сме да се одвоји од Кине, иако су трговински односи са Пекингом неуравнотежени и представљају ризик, поручио је Макрон. Са Макроном ће у посети Кини боравити и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Емануел Макрон допутовао је Пекинг у званичну посету Кини, током које ће разговарати са председником Си Ђинпингом.

На почетку посете, Макрон је рекао да Кина може да игра улогу у рату у Украјини, због блиских односа Пекинга и Москве.

Истакао је да није у кинеском интересу да снабдева Русију оружјем и напоменуо да би то учинило Пекинг саучесником у кршењу међународног права.

"Нисам дошао у Кину да преговарам о миру у Украјини, али мислим да Кина може да помогне у томе", рекао је Макрон.

Француски председник је истакао да је дијалог са Кином од суштинског значаја и да се не сме допустити да Русија има ексклузивни дијалог са Кином.

Када су у питању економски односи, Макрон је поручио да Европа не сме да се одвоји од Кине, иако су трговински односи са Пекингом неуравнотежени и представљају ризик.

"Морамо некако да отклонимо ризике из наших индустрија... али не смемо да се раздвојимо", поручио је Макрон.

Француски председник ће у посети Кини боравити до 7. априла, пренео је Кинески међународни радио.

Ово је трећа Макронова посета Кини од када је постао председник Француске и прва од његовог другог председничког мандата.

Са Макроном ће у посети Кини боравити и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, пренео је Ројтерс.

Макрон је пре путовања у Кину разговарао са председником САД Џозефом Бајденом о покушају да ангажује кинеског председника да се убрза завршетак рата у Украјини.

У посети и представници француских привредних гиганата

За Макрона, који се код куће суочава са протестима због реформе пензионог система, посета је прилика да постигне економске резултате.

Допутовао је с пословном делегацијом од 50 чланова, коју чине и представници "Ербаса", који преговара о великој наруџбини авиона, затим француског мултинационалног произвођача шинских возила "Алстома" и нуклеарног гиганта ЕДФ, навела је агенција.

Демонстрација европског јединства после Шолцове билатералне посете

Фон дер Лајенова није путовала у Кину од када је постала председница Европске комисије пре више од три године, а и због строге кинеске контроле током пандемије коронавируса, сви дипломатски састанци су били одржавани онлајн, подсећа Ројтерс.

Током тог периода односи Европе са Кином су прво захладнели због застоја инвестиционог споразума 2021, а затим и одбијања Пекинга да осуди Русију због напада на Украјину, додаје агенција.

Фон дер Лајенова је изјавила да ЕУ мора да "смањи ризик" у односима са Пекингом, укључујући ограничавање приступа Кине осетљивим технологијама и да смањи ослањање на кључне инпуте као што су кључни минерали, батерије, соларни панели и други чисти технолошки производи.

Макрон је позвао Фон дер Лајенову да му се придужи на путовању како би изразио европско јединство, након што су француски званичници критиковали немачког канцелара Олафа Шолца, јер је сам отишао у Кину прошле године, истакао је Ројтерс.

Осим о трговини, и Макрон и Фон дер Лајенова су изјавили да желе да убеде Кину да искористи свој утицај на Русију како би донела мир у Украјину или у најмању руку спречи Пекинг да директно подржи свог савезника Русију.

Кина је ове године предложила мировни план од 12 тачака за украјинску кризу, којим се обе стране позивају да пристану на постепену деескалацију која би водила ка свеобухватном прекиду ватре.

План је, међутим, Запад у великој мери одбацио због одбијања Кине да осуди Русију, а затим су САД и НАТО навели да Кина разматра слање оружја Русији, што је Пекинг демантовао.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару