Официр Револуционарне гарде убијен у Сирији, Иран најављује освету

Иранске власти најавиле су освету за смрт официра Револуционарне гарде, који је убијен у нападу на складиште у Дамаску, за који Техеран оптужује Израелце. Серија ваздушних напада на сиријску престоницу у последња 24 часа. Сирија тврди да су авиони, преко Голанске висоравни, долетели из Израела. Напад представља наставак прокси рата Израела и Ирана у Сирији.

Официр Револуционарне гарде убијен у Сирији, Иран најављује освету Официр Револуционарне гарде убијен у Сирији, Иран најављује освету

Серија експлозија потресла је сиријску престоницу после још једног напада израелских авиона на циљеве који се повезују са активностима иранске Револуционарне гарде у тој држави.

Недуго после напада, ирански медији објавили су да је у Сирији погинуо војни саветник Милад Хејдари, најављујући "осветнички одговор" Техерана.

Сиријска агенција Сана, претходно, јавила је да је противваздушна одбрана оборила неколико непријатељских пројектила, али је су "агресори" успели да произрокују извесну материјалну штету.

Према другим изворима, израелски авиони гађали су складиште оружја које користе милиције блиске иранској Револуционарној гарди.

Био је то други напад израелског ратног ваздухопловства за свега 24 часа. Дан раније, два припадника сиријске војске рањена су у експлозијама у Дамску и то недуго пошто је сада већ бивши израелски министар одбране, Јоев Галант упозорио на "комплексну безбедносну ситуацију у Сирији".

Галант се са највишим израелским безбедносним званичницима састао у седишту обавештајне службе Шин Бет, те упозорио да би разбуктавање сукоба у било којем од региона могло довести до озбиљне ескалације ситуације.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је сменио Галанта пошто је министар одбране пошто је подржао протесте против најављених правосудних реформи.

Израел је од почетка месеца у шест наврата гађао објекте у којима је, наводно, смештено оружје допремљено из Ирана, укључујући два складишта у Алепу и подземни комплекс недалеко од војног аеродрома Најраб.

Израел против Ирана, седам тајних напада

Израелско ратно ваздухопловство је, у последње две године, у најмање седам наврата гађало циљеве у Сирији који се повезују са растућом мрежом иранског утицаја у тој држави. На мети су били Палмира, Тартус, Латакија, Алеп, Дамаск и Хомс. Техеран, наводно, покушава да ојача сиријску протвваздушну одбрану. Израелци увежбавају "одлучни" напад на мете повезане са иранским нуклеарним програмом.

Серија експлозија затресла је, крајем октобра, добро чуване хангаре аеродрома Димас у Сирији. Уништени су писта, аеродромски радар и магацини у којима су чуване компоненте беспилотних летелица које су, наводно, у сиријску престоницу допремљенe из Ирана.

Сиријске власти саопштиле су да није било жртава, док су западни обавештајци упозорили да је серија напада на складишта иранског оружја натерала власти у Техерану да драматично промене стратегију у Сирији, па су са пуког наоружавања снага лојалних Башару ел Асаду, прешли на модернизацију тамошње противваздушне одбране.

Серија експлозија затресла је, крајем октобра, добро чуване хангаре аеродрома Димас у Сирији. Уништени су писта, аеродромски радар и магацини у којима су чуване компоненте беспилотних летелица које су, наводно, у сиријску престоницу допремљенe из Ирана.

Сиријске власти саопштиле су да није било жртава, док су западни обавештајци упозорили да је серија напада на складишта иранског оружја натерала власти у Техерану да драматично промене стратегију у Сирији, па су са пуког наоружавања снага лојалних Башару ел Асаду, прешли на модернизацију тамошње противваздушне одбране.

Последице напада у Дамаску

Цена нове иранске стратегије у Сирији процењује се на неколико десетина милиона долара, усмерених углавном на оспособљавање сиријских снага да се супротставе ваздушним нападима Израелаца.

Израел у великој већини случајева не коментарише овакве нападе, али су највиши званичници власти те државе, укључујући и премијера Бењамина Нетанјахуа, повремено похваљивали припаднике оружаних снага, признајући индиректно одговорност за нападе, пише Њузвик.

Како би смањили штету од оваквих напада, Иранци су покренули озбиљну операцију модернизације сиријске протвваздушне одбране, укључујући пројектиле земља–ваздух "сајад 4Б" и "бавар 373".

Сарадња Ирана и Сирије озваничена је средином 2020. године, када су две државе потписале споразум о војној сарадњи, који је командант Револуционарне гарде, генерал Мохамад Багери описао као "развој сиријских противваздушних снага".

Напади у Сирији и најава освете

У серији тајних напада, осим сиријских војника и цивила, убијено је и најмање десет припадника иранске Револуционаарне гарде, укључујући и двојицу пуковника – Мортезу Саеднежада и Ехсана Карбалаипура, чију су смрт потврдиле и власти у Техерану.

"Израел ће платити за овај злочин", саопштило је у марту прошле године иранско министарство одбране, док је сиријска новинска агенција Сана објавила фотографије објеката уништених у израелском нападу, наводећи да су обе жртве биле цивили.

Крајем новембра, убијен је пуковник Давуд Џафари, кога израелске обавештајне службе описују као главног координатора развоја сиријске противваздушне одбране, али и сложене заједничке мреже припадника Хезболаха, Револуционарне гарде и сиријских снага.

Како наводе западне обавештајне службе, већина објеката које су гађали Израелци припадају Хезболаху, односно јединици 4400, одговорној за пребацивање војне опреме из арсенала иранске Револуционарне гарде.

"Шверцерска јединица", како је Мосад назвао Хезболахово одељење 4400, постала је од посредника у примопредаји оружја, веома значајан део проиранских снага у Либану, јер се осим отварања канала за испоруке наоружања претворио у стратешки важан део заједничких операција Револуционарне гарде и Хезболаха.

Сиријски део операције, наводе обавештајци, вуче корене још из доба ирачко-иранског рата, када су припадници Револуционарне гарде у Сирији обучавани како да користе совјетске пројектиле, које им је поклонио тадашњи либијски лидер Моамер ел Гадафи.

Осим сиријских и иранских противваздушних система, у Сирији су се донедавно налазиле и 24 руске батерије система С-300. Руски пројектили су, судећи према сателитским снимцима, махом повучени са положаја око града Масјаф, који је последњих година постао центар за производњу и дистрибуцију пројектила Хезболаху и осталим шиитским милицијама у региону. Одмах након одласка Руса, бомбардован је подземни комплекс у околини тог града.

То је био први озбиљан напад на тај комплекс у претходне две године, односно од тренутка када је ка израелским авионима лансиран противавионски пројектил, што је Тел Авив протумачио као "могућу промену руског става због израелске подршке Украјини".

Израелске оружане снаге, које ретко објављују информације о оваквим догађајима, навеле су да је руска ракета испаљена након што је авион испустио пројектиле, те да ниједног тренутка није представљао стварну опасност по пилота и летелицу, већ да се највероватније радило о упозорењу.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво