Си Ђинпинг и Путин на растанку: Кад смо заједно ми покрећемо промене

У заједничкој изјави Москве и Пекинга објављеној на сајту Кремља, Русија и Кина апелују на прекид свих корака који доприносе ескалацији напетости и одуговлачењу борбених дејстава у Украјини. Лидери две земље намеравају да се узајамно подржавају по питању заштите интереса сваке од њих, а пре свега, суверенитета, територијалног интегритета, безбедности, али изражавају и велику забринутост због јачања веза НАТО-а са земљама азијско-пацифичког региона по војним питањима.

Си Ђинпинг и Путин на растанку: Кад смо заједно ми покрећемо промене Си Ђинпинг и Путин на растанку: Кад смо заједно ми покрећемо промене

Кинески председник Си Ђинпинг напустио је Кремљ после свечане вечере и разговора са руским председником Владимиром Путином. Председник Русије изашао је да испрати кинеског колегу до аутомобила.

Лидери су се руковали и кратко разговарали.

"Сада се дешавају промене које се нису десиле 100 година. Када смо заједно, ми покрећемо те промене", рекао је Си а преноси Спутњик.

Путин се сагласио с тим и пожелео му срећан пут.

"Чувај се, драги пријатељу“, одговорио је кинески лидер пре уласка у аутомобил, а Путин му је неколико пута махнуо у знак поздрава, преноси Спутњик.

У Кремљу су у уторак одржани руско-кинески преговори и свечана вечера.

Током државне посете кинеског председника Русији, двојица лидера неформално су у понедељак разговарала више од четири и по сата, а у уторак је званични део посете Си Ђинпинга Кремљу трајао шест сати.

У заједничкој изјави Москве и Пекинга о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње, Русија и Кина апелују на прекид свих корака који доприносе ескалацији напетости и одуговлачењу борбених дејстава у Украјини.

"Стране позивају на прекид свих потеза који доприносе ескалацији напетости и одуговлачењу борбених дејстава, а такође апелују на избегавање даље деградације кризе све до њеног потпуног преласка у неконтролисану фазу. Стране су против свих једностраних санкција, уведених заобилажењем Савета безбедности Уједињених нација", истиче се у изјави.

У заједничкој изјави стоји да Русија и Кина намеравају да се узајамно подржавају по питању заштите интереса сваке од њих, а пре свега, суверенитета, територијалног интегритета, безбедности, да су се државе договориле да редовно спроводе заједничке патроле на мору и у ваздуху, као и заједничке обуке и да изражавају велику забринутост због јачања веза НАТО са земљама азијско-пацифичког региона по војним питањима.

Москва и Пекинг су позвали НАТО да поштује суверенитет других држава и њихових интереса.

Русија потврђује поштовање принципа "једне Кине" и признаје да је Тајван саставни део Кине и поручује се да ће две земље повећати сарадњу у борби против "обојених револуција", "сила зла", укључујући Исламски покрет Источног Туркестана.

Наводи се и да нуклеарне државе не смеју да распоређују своје нуклеарно оружје ван граница своје територије и треба да повуку све нуклеарно оружје које је распоређено у иностранству, као и да у нуклеарном рату не може бити победника и он никада не сме да буде покренут.

Апелује се на САД и Јапан да убрзају и окончају ликвидацију хемијског оружја и наводи да се Москва и Пекинг залажу за што скорије покретање преговора о стварању међународног споразума о спречавању распоређивања оружја у космосу.

"Русија и Кина осуђују тероризам и праксу мешања у унутрашња питања под изговором борбе против њега, а такође се залажу за идеју формирања јединственог глобалног контратерористичког фронта уз централну улогу Уједињених нација", додаје се у изјави. Изражава се забринутост и због војно-биолошке активности САД, укључујући ван граница земље и захтевају објашњење и наводи да се Москва и Пекинг залажу за објективну истрагу експлозија на гасоводима "Северни ток“.

Напомиње се и да се Русија и Кина противе политици силе, "хладноратовском" начину размишљања и блоковској конфронтацији.

У оквиру државне посете Си Ђинпинга Русији потписан је низ међувладиних, међуресорних и корпоративних докумената за развој руско-кинеске сарадње у различитим областима.

Кинески лидер стигао је у државну посету Русији 20. марта, и то је његово прво путовање у иностранство откако је трећи пут изабран за шефа државе.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво