Други дан разговора Путина и Сија: Сарадња Русије и Кине се продубљује

Руски и кинески председник Владимир Путин и Си Ђинпинг, који је други дан у посети Русији, одржали су званичне разговоре у Кремљу. Енергетска сарадња Русије и Кине се шири, изјавио је Путин. Политичко међусобно поверење две земље се продубљује, истакао је Си.

Други дан разговора Путина и Сија: Сарадња Русије и Кине се продубљује Други дан разговора Путина и Сија: Сарадња Русије и Кине се продубљује

Владимир Путин је, током разговора са Си Ђинпингом, изјавио да је Русија стратешки добављач нафте, природног гаса, укључујући течни природни гас, угаљ и електричну енергију, за Кину. "Нуклеарни енергетски објекти се граде по плану“, навео је Путин.

Путин је додао да ће укупан обим испорука гаса до 2030. године бити најмање 98 милијарди кубних метара, "плус сто милиона тона течног природног гаса".

Према његовим речима, Русија и Кина намеравају да формирају радно тело на пројекту Северног морског пута. 

Путин је истакао да Русија подржава употребу кинеског јуана у трговинској размени између Русије и земаља Азије, Африке и Латинске Америке, додајући да Москва рачуна на раст извоза руске хране на кинеско тржиште и побољшање нивоа безбедности хране у обе земље.

Си: Поверење се продубљује

Руски председник је рекао да је током разговора са кинеским председником Си Ђинпингом обављена искрена и садржајна размена мишљења о перспективама развоја руско-кинеских односа и јачања координације на светској сцени. 

"На управо завршеним разговорима уског формата, обављена је веома садржајна и искрена размена мишљења о перспективама даљег развоја руско-кинеских веза и јачања координације на светској сцени", рекао је Путин.

Кинески председник Си Ђинпинг је изјавио да је спреман да заједно са руским председником изнесе план за развој билатералних односа Русије и Кине и ојача координацију двеју земаља.

"Политичко међусобно поверење између наших земаља се продубљује, заједнички интереси се множе, народи се зближавају, сарадња се стабилно развија у трговинској, економској, инвестиционој, енергетској, културној и регионалној димензији“, рекао је Си, отварајући преговоре у проширеном формату.

Кинески председник је подсетио да су током неформалног састанка са председником Руске Федерације дан раније, као и током преподневних разговора са премијером Михаилом Мишустином и разговора у Кремљу у ужем формату, стране "размениле ставове о проширењу сарадње".

Путин о кинеском мировном плану

Владимир Путин је после разговора са кинеским председником изјавио да многе идеје из кинеског мировног плана за Украјину могу да се користе као основа за решење, када и Запад и Кијев буду спремни.

"Сматрамо да су многе одредбе мировног плана који је Кина изнела у складу са приступом Русије и да се могу користити као основа за мировно решење, када Запад и Кијев буду спремни", рекао је Путин, преноси Тас.

Напоменуо је, међутим, да на другој страни "за сада нема такве спремности" и да се Запад бори у Украјини "до последњег Украјинца".

Путин и Си су истакли да је "одговоран дијалог" најбољи начин за стабилно решавање украјинске кризе, пренели су кинески државни медији.

Према извештају, руска страна је поново потврдила своју посвећеност обнављању мировних преговора што је пре могуће. Две стране су истакле да се за решавање украјинске кризе морају поштовати "легитимни безбедносни проблеми" свих земаља, преносе кинески државни медији.

Си је саопштио да Пекинг има "непристрасан став" о сукобу у Украјини и да подржава мир и дијалог, пренела је агенција РИА Новости. Такође, позвао је Путина да ове године посети Кину.

Кинески председник допутовао је 20. марта у радну посету Русији, што је његово прво путовање у иностранство откако је поново изабран за шефа државе у трећем мандату. 

По доласку у Русију, кинески председник рекао је да су Пекинг и Москва поуздани партнери, као и да је Кина `спремна да одлучно подржи Русију у заштити међународног права.  Посета шефа Кине на позив председника Руске Федерације трајаће до 22. марта.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару