Снажан земљотрес погодио обалу Еквадора, најмање 12 мртвих

Најмање 12 особа погинуло је у снажном земљотресу који је погодио обалу Еквадора, саопштио је председник те земље Гиљермо Ласо. Систем упозорења САД саопштио је да након потреса не прети опасност од цунамија.

Снажан земљотрес погодио обалу Еквадора, најмање 12 мртвих Снажан земљотрес погодио обалу Еквадора, најмање 12 мртвих

Европско-медитерански сеизмолошки центар саопштио је претходно  да је земљотрес јачине 6,9 степени Рихтерове скале погодио обалу Еквадора, а да је епицентар био на дубини од 10 километара. У медијима, међутим, различити су подаци о јачини земљотреса – од 6,5 до 6,7 степени по Рихтеру.

Амерички геолошки завод известио је, у међувремену, да је земљотрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале погодио приобални регион Гуајас, око 80 километара јужно од Гвајакила, другог по величини града у Еквадору. У потресу су оштећени стамбени објекти, а бројни успаничени грађани изашли су на улице, јавља АП.

Секретаријат за управљање ризицима Еквадора претходно саопштио је да се зид срушио на возило, при чему је једна особа погинула у граду Куенка. У заједници Мачала, три особе су погинуле, а више објеката се срушило, укључујући двоспратну кућу и пристаниште, док је више насеља остало без струје.

У Гвајакилу, око 270 километара југозападно од главног града Кита, власти су пријавиле оштећења на зградама и кућама, као и неке урушене зидове. Власти су наредиле затварање три тунела за возила.

Видео-снимци објављени на друштвеним мрежама приказују људе који се окупљају на улицама Гвајакила и оближњих насеља.

Становници су рекли да су због земљотреса попадале ствари у њиховим домовима у Гвајакилу, у којем живи више од три милиона људи, а налази се око 270 километара југозападно од главног града Кита. Земљотрес се осетио и на северу Перуа.

За то време, систем упозорења САД саопштио је да не прети опасност од цунамија након земљотреса, преноси Ројтерс.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво