Читај ми!

САД планирају још оштрије санкције Кини – Тик ток "као шпијунски балон у телефону"

Сједињене Америчке Државе и њени савезници постепено јачају санкције против кинеских предузећа из области телекомуникација.

Америчка и канадска влада, као и Европска комисија и Европски парламент, крајем фебруара су донели одлуку да својим чиновницима забране инсталирање кинеске апликације за дељење кратких видео снимака Тик ток на телефонима, због страховања да би она могла бити искоришћена за шпијунажу.

Амерички медији данас јављају да је на иницијативу посланика Републиканске партије, Комитет за спољне послове Доњег дома америчког парламента (Конгреса) усвојио предлог да се из безбедносних разлога практично у потпуности забрани коришћење Тик тока у САД санкционисањем компанија које с њим послују. То значи да ће исти предлог вероватно ускоро бити изнесен на гласање пред пуним саставом Конгреса.

Сматра се да у САД око 100 милиона људи користи Тик ток, чији је власник млада кинеска компанија "Бајт денс". Основана у 2012, њена вредност је већ у 2021. била процењена на око 140 милијарди долара.

Исте године компанија, чије седиште је у престоници Пекингу, је остварила приход од чак 58 милијарди долара.

Интересантно је да је приликом расправе која је претходила гласању у Комитету за спољне послове, председавајући конгресмен Мајкл Мекол, алудирајући на недавну аферу у вези са кинеским балоном који је оборен недалеко од источне обале САД, изјавио да је поседовати Тик ток "исто као имати шпијунски балон у телефону".

Штавише, по писању америчког листа Вол стрит џурнал, Вашингтон планира и да даље повећа притисак на кинеског гиганта из области телекомуникације и електронске индустрије "Хуавеј", тако што ће му ускратити приступ америчким лиценцама у вези са 4Г технологијом.

"Хуавеј", као једна од кинеских компанија на црној листи америчког Министарства трговине, до сада је трпео санкције које се су се односиле на најновије технологије, укључујући ту и америчке патенте који налазе примену у 5Г технологији, у чијем је укупном развоју "Хуавеј" предводио свет.

Бела кућа је "Хуавеју" први пут увела санкције 2019. - једна од најтежих мера је била забрана продаје чипова заснованих на америчким патентима тој компанији, који су уграђивани у мобилне телефоне које је производила.

Конкретно, амерички часопис, који цитира неименовани извор, сада пише да је Бела кућа наложила Министарству трговине да онемогући даљи извоз и продају, коју "Хуавеј" остварује у сфери 4Г технологије, јер је дошао тренутак да се "нанесе више бола" кинеској компанији и "покуша да се доврши њена пропаст".

Јачање санкција у односу на "Хуавеј" врши се, тврди лист, под изговором националне безбедности.

Изговор за санкције – кинеско шпијунирање

Поједини аналитичари у Источној Азији оцењују да је сада видно зашто су протеклих недеља амерички, а онда и други светски медији, били преплављени извештавањем о кинеском балону, који је у САД проглашен шпијунским и пре обарања, упркос томе што се слични инциденти у принципу сматрају релативно небитним и по правилу решавају дискретно дипломатским каналима (и држе даље од очију шире јавности).

Јер, кажу они, сада је јасно да је медијска бука о наводном шпијунирању које спроводи Кина користећи балоне послужила за покретање нове кампање за санкционисање кинеских компанија из области телекомуникација и информативне технологије као субјеката који омогућавају обавештајни надзор, у склопу ширег напора Вашингтона и његових војнополитичких савезника да успоре технолошки и економски развој народне Републике Кине и задрже глобалну премоћ Запада.

Кинески коментатори пооштравање технолошких санкција против своје земље доводе и у везу са притисцима да се Пекинг дистанцира од Москве и извештавањем на Западу о наводној предстојећој војној подршци Кине ратном напору Русије у Украјини.

С друге стране, аргумент који се често може чути у САД када су у питању технолошке санкције је да кинеска предузећа, чак и она приватна, раде у дослуху са властима у Пекингу, као и то да су у самој Кини забрањене апликације и друштвене мреже страног порекла.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи