Читај ми!

Нове тензије у ЕУ – затегнути односи Ђорђе Мелони и Емануела Макрона

Нове тензије у "фамилији Европске уније", пишу италијански медији, тичу се турнеје украјинског председника Володимира Зеленског, који се састао са европским лидерима.

Володимир Зеленски се у четири ока срео само са представницима Велике Британије, Француске и Немачке, док се са осталим лидерима видео на самиту у Бриселу, а не насамо како им је то било обећано, укључујући и италијанску премијерку Ђорђу Мелони.

Зато се поставило питање значаја улоге појединих земаља чланица ЕУ, где се очигледно издвајају Француска и Немачка, док су одређени стратешки партнери попут Италије искључени.

Тако је, након што се срео на само са Макроном и Шолцом, Зеленски био присутан на малим групним састанцима од по четири лидера, те је Ђорђа Мелони могла да га сретне само са представницима Шпаније, Пољске, Румуније, Шведске и Холандије.

Ђорђа Мелони је изјавила да је сусрет Макрона и Шолца насамо са Зеленским био неприкладан без Италије, о чему њу нико није ни обавестио.

"Искрено мислим да је неприкладно ово што се десило, јер ја мислим да је наша снага уједињеност и компактност. Разумем чињеницу да се привилегује јавно мњење, али то је на штету онога за шта се боримо", изјавила је Мелони.

Макрон, кога је директно умешала премијерка, покушао је да се дистанцира од полемике. "Немам коментар", изјавио је кратко и додао: "Желео сам да председника Зеленског примим са канцеларом Шолцом, у контексту наше улоге. Немачка и Француска су имале посебну улогу већ осам година у свему овоме, јер смо ми заједно водили овај процес, мислим да је Зеленски тај који треба да одлучи како ће изгледати његови сусрети са дипломатама."

Мелонијева се први пут лично срела са Зеленским, с којим се срдачно загрлила и поновила подршку Италије Украјини "за 365 степени", као и слање система авионске одбране "самп Т".

Захвална је на позиву у Кијев и каже да се на томе ради. Према италијанској премијерки, подршка Украјини против Русије Владимира Путина најбољи је начин да се дође до евентуалних преговора.

Украјински председник путује по Европи тражећи оружану помоћ од европских лидера.

Прво је био у посети Лондону, а затим и Паризу, где се срео са Макроном и Шолцом, изјавивши да је то био "моћан" састанак.

Званично, наводе дипломатски извори, састанак у троје је био оправдан чињеницом да је одувек постојала чврста француско-немачка сарадња која обезбеђује блиску интеракцију између Берлина и Париза у многим областима, од спољне до одбрамбене политике.

Но ипак, Рим није био обавештен о овом сусрету и поред чињенице да је пре тачно годину дана потписан Квириналски споразум између Италије и Француске, који је требало да омогући Италији важнију улогу у европским дешавањима, ипак до тога очигледно није дошло.

А то није први пут да је Италија остала ван европских збивања.

Наиме, пре скоро годину дана, премијер Марио Драги је био искључен из сусрета Бајдена, Макрона, Шолца и Џонсона, који су одржали zoom састанак око рата у Украјини.

Искључење Италије из француско-немачког састанка је само један у низу догађаја који показују да постоји јача веза између ове две земље, које не показују намеру да укључе друге чланице ЕУ.

Прошлог понедељка министри економије Француске и Немачке отпутовали су у Вашингтон не би ли дискутовали о мерама за сузбијање инфлације (Inflation Reduction Act), о чему, како је изјавио министар економије Италије Ђанкарло Ђорђети, Италија није била информисана. "То је нешто што нас не вређа, али нас изненађује", изјавио је за Коријере дела сера.

Ђорђа Мелони је ових дана изјавила за италијанске медије да су односи са Француском више него коректни, политичког карактера. "У неким стварима се слажемо, у некима не, али радимо заједно", рекла је и додала: "Али Европа није клуб, не постоји прва или трећа класа, јер ћемо у супротном завршити као Титаник. Не интересује ме да будем део фотографије чијег се дела не осећам. У Паризу су била два европска лидера и недостајало је њих 25. Оно што је било исправно јесте фотографија 27 лидера са Зеленским и мислим да је претходни сусрет у Паризу био политички погрешан."

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи