Кинеска трговачка политика

Забринутост страних компанија због политике Кине да при куповини компјутера и друге технолошке робе предност даје технологијама развијеним у Кини. Овај потез противуречи пракси слободне трговине и обећањима датим Вашингтону.

Политика "Купујмо кинеско", која даје домаћим компанијама преимућство на тржишту, наишла је на протесте Вашингтона и пословних групација који указују да ће таква пракса спречити приступ њихове робе - од софтвера до опреме за производњу чисте енергије - на огромно кинеско тржиште.

Узбуну страних технолошких компанија изазвало је саопштење кинеске владе да ће приликом куповине компјутера и других технолошких производа предност давати технологији развијеној у Кини, на чије набавке та земља троши милијарде долара годишње.

Овај потез Кине је одраз растућег самопоуздања Пекинга, који настоји да кинеску индустрију учини независнијом од страног новца, тржишта и технологије који су током три деценије подстицали кинеску економију.

Трговинске групације указују да тај план Кине противречи пракси слободне трговине у оквиру Светске трговинске организације, као и кинеским обећањима да ће избегавати протекционизам који би могао да нанесе штету глобалном опоравку.

Кинеска влада је највећи кинески купац софтвера и губитак тог тржишта би могао нанети штету компанијама као што су "Мајкрософт", "Интел" и "Моторола".

Поједине стране компаније би могле размотрити могућност повлачења са кинеског тржишта уколико закључе да ће губици од продаје бити превелики, указале су америчке и европске трговинске групације.

Прошле године, Пекинг је током дијалога са Вашингтоном обећао да ће робу коју стране компаније производе у Кини третирати исто као производе кинеских компанија. Ови нови прописи о набавкама ће, међутим, "искључити могућност за такво равноправно третирање", указала је портпарол америчке амбасаде у Пекингу, Сузан Стивенсон.

Трговинске групације се надају да ће Кина схватити да њен развој зависи од излагања кинеских компанија страној технологији и конкуренцији, а не од затварања кинеске економије и искључивања страних компанија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару