Рат и мир у Ирану

Заоштрава се ситуација око нуклерног програма између Ирана и САД. Техеран наставља да прети, Вашингтон не искључује војну операцију. Москва одложила испоруку антиракетног система Ирану, Израел не жели да започне рат у региону.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад изјавио је да су у току преговори о замени нуклеарног горива и да ће свака земља која покуша да наметне нове санкције његовој земљи због тога зажалити.

Сједињене Америчке Државе, Русија и Француска критиковале су ирански пројекат обогаћивања уранијума, истичући да изазива сумњу у циљеве нуклеарног програма Ирана.

Бела кућа не искључује ниједну од опција, укључујући и војну операцију, када је у питању ирански нуклеарни програм, саопштио је портпарол Роберт Гибс.

Одбијање покушаја администрације америчког председника Барака Обаме да се спор реши дипломатским путем, докази су да нуклеарни програм Ирана нема циљеве које Техеран наводи и у шта покушава друге да убеди.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон затражила је подршку Саудијске Арабије напорима да се од Кине добије сагласност за додатне санкције Ирану.

Русија одложила испоруку ракета Ирану

Русија је саоспштила да због "техничких проблема" одлаже испоруку анти-ракетних система "С-300" Ирану, јавила је агенција Интерфакс.

Одлагање је објављено уочи посете премијера Израела Бењамина Нетањахуа.

Агениција је пренела да ће ракетни системи бити испоручени када се отклоне "технички проблеми". Западне земље и Израел месецима траже од Русије да не испоручи "С-300" Ирану.

"С-300" је систем за испаљивање ракета земља-ваздух дугог домета ради одбране од авиона и крстарећих пројектила. Први пут је постављен још у време СССР-а, 1979. године, али и даље важи за један од најмоћнијих у свету.

Израел неће започети регионални рат

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да Израел не намерава да започне рат ни против једног регионалног играча на Блиском истоку.

Нетанијаху је у разговору са руским колегом Владимиром Путином у Москви, заправо, одговорио на предвиђање иранског председника Махмуда Ахмединежада да ће Израел покренути војне ударе на Иран на пролеће, или лето, ове године.

"Израел не планира никакву врсту рата", рекао је Нетанијаху на заједничкој конференцији за новинаре са Путином, нагласивши да су "Иранци ти који су почели разговоре са Сиријом о том питању и да користе све врте манипулација".

"Не би ме изненадило да је понашање Ирана директни резултат растуће међународне дебате о санкцијма Савета безбедности УН против Ирана", истакао је Нетанијаху, пренели су израелски медији.

Већи део разговора Путина и Нетанијахуа био је посвећен плановима Русије да прода ракете земља-ваздух типа "С -300" Техерану, као и продаји руског оружја Дамаску, што Израел покушава да спречи.

Израелски премијер је рекао да је Путину предочио потребу да се уведу оштре економске санкције против Ирана уз спречавање трке у нуклеарном наоружавању на Блиском истоку.

"Русија добро разуме проблем наоружавања Ирана", рекао је Нетанијаху. У међувремену је напетост у региону додатно појачана након што је лидер либанског Хезболаха, шеик Хасан Насралах запретио да ће, у случају да Израел нападне Бејрут, та проиранска организација напасти Тел Авив.

"Ако погодите међународни аеродром Рафик ал-Харири у Бејруту, ми ћемо погодити аеродром Бен-Гурион у Тел Авиву", рекао је Насралах хиљадама својих следбеника поводом обележавања двогодишњице смрти војног лидера Хезболаха Имада Мугнијеа, за коју та проиранска организација оптужује Израел.

"Није истина да дајемо Израелу изговор да поведе агресију на Либан. Израелу није потребан изговор, ако му је потребан, он га ствара," закључио је Насралах.

Израелски безбедносни званичници су повезали изјаве које су дали Ахмединежад и Насралах, означивши их делом напора Ирана и његових савезника да створе утисак да Израел планира напад у наредним месецима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару