Криза цркве у Ирској

Папа Бенедикт XVI оштро осудио свештеничку злоупотребу деце која је у Ирској била и предмет владине истраге. На тајном скупу одржаном у Ватикану 24 бискупа из Ирске обећала да ће у суочавању с педофилијом сарађивати са цивилним властима.

У Ватикану је одржан скуп на коме је папа  са 24 бискупа из Ирске иза затворених врата разговарао о педофилији међу свештеницима и суочавању са штетом коју је она нанела цркви у Ирској.

Као и већина послова Свете столице, ванредни састанак је у понедељак и уторак одржан у потпуној тајности, а ниједан бискуп потом, на сазваној конференцији за медије у просторијама Радио Ватикана, није рекао ништа о суштини тајног састанка.

Католички примат целе Ирске, кардинал Шон Брејди који је предводио делегацију бискупа на разговору са Бенедиктом XVI, рекао је само да "у овом времену покајања морамо почети са собом".

У званичном саопштењу Свете столице, међутим, јасно је речено да је папа оштро осудио свештеничку злоупотребу деце, која је у Ирској била и предмет владине истраге, а да су му бискупи обећали да ће у суочавању са педофилијом сарађивати са цивилним властима.

Бенедикт XVI је, такође, огорчен бискупима зато што на сексуалну злоупотребу младих људи у редовима свештенства нису делали како треба.

Папа их је, иначе, у црвеним бискупским одорама поставио за два дуга стола и сваком дао по седам минута да кажу шта су учинили са свештеничком педофилијом у својој диоцези и да објасне зашто је тако много случајева систематски прикривано деценијама. Шта је који испричао, није саопштено.

Најгори скандал у Римокатоличкој цркви

У разговору са ирским бискупима су на папиној страни учествовали и кардинали задужени за дисциплину у цркви, који су дали своје мишљење о томе где лежи одговорност за један од најгорих скандала који је погодио Римокатоличку цркву у савремено доба.

Jедан ирски свештеник признао je да је злоупотребио више од стотину деце, други је потврдио да је "систематски и регуларно" сексуално искоришћавао децу током 25 година.

Реч није само о угледу Римокатоличке цркве, већ и о гомили новца. Одштету за жртве свештеничке сексуалне злоупотребе досада су углавном плаћали порески обвезници.

Ватикан страхује да тако неће остати и да ће, као у сличним случајевима у САД и другде по свету, плаћање одштете жртвама свештеничке педофилије можда натерати у банкрот неколико религиозних редова као и позатварати поједине целе диоцезе.

Ни речи није било о томе кад би папа могао да пође у Ирску. Његов програм за ову годину, који обухвата посете Енглеској и Шкотској у септембру, је већ претрпан.

Бенедикт XVI, ипак намерава да интервенише. Објавиће пасторално писмо које ће се уочи Ускрса читати у свим католичким црквама у Ирској. Нацрт тога писма је разматран на састанку иза затворених врата, а садржаваће "конкретне и ефикасне мере" за спречавање сличних скандала у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару