Најсмртоноснија година за новинаре

Прошла година била је најсмртоноснија за новинаре од 1992. године. Током 2009. у свету убијен 71 новинар, наводи се у извештају Комитета за заштиту новинара.

Комитет за заштиту новинара (Committee to Protect Journalists - CPЈ), са седиштем у Њујорку, објавио је извештај за 2009. годину, у коме се наводи да је прошла година била најсмртоноснија за припаднике ове професије од 1992. године, од када ЦПЈ прати нападе на новинаре широм света.

Прошле године је убијен 71 новинар. Највише их је убијено на на Филипинима - 33, због чега је та земља проглашена најопаснијом за новинаре у протеклој години, јавио је "Глас америке".

Србија ове године није поменута на списку земаља опасних по новинаре, као ни Црна Гора. Косово је, међутим, критиковано због претњи уредници косовске канцеларије Балканске истраживачке мреже (БИРН) Џети Џари и њеним колегама.

Хрватска се помиње због физичког напада на репортера Међумурских новина Стјепана Месарића и због претњи упућених двојици хрватских новинара, који су због тога стављени под полицијску заштиту.

Као плус Хрватској наводи се подизање оптужнице против осам особа у вези убиства уредника недељника "Национал" Иве Пуканића.

Иран је високо рангиран на листи опасних земаља за представнике медија, иако је тамо током 2009. убијен само један новинар. Разлог томе је што је после спорних председничких избора више од 90 новинара ухапшено.

Комитет за заштиту новинара истиче да је Ирак постао нешто безбеднији за репортере, док се ситуација погоршала у Сомалији, Авганистану и Пакистану.

Самостални новинари и они који текстове објављују на Интернету угроженији него икада раније, наводи се у извештају Комитета за заштиту новинара за 2009. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару