У Пакистану ухапшен један од вођа талибана

Мула Абдул Гани Барадар један од главних вођа талибанских побуњеника ухваћен на југу Пакистана. Верује се да Барадар управља војним операцијама талибана на југу и југоистоку Авганистана.

У заједничкој акцији пакистанских и америчких обавештајних служби у Пакистану је ухваћен један од главних вођа талибанских побуњеника, саопштили су амерички и пакистански званичници.

Други главнокомандујући талибански вођа Мула Абдул Гани Барадар иза Муле Мухамада Омара и близак сарадник Осаме бин Ладена, ухваћен је у Карачију, лучком граду на југу Пакистана, рекла су два пакистанска обавештајна званичника и један високи амерички званичник.

Према наводима једног од њих, Барадар је ухапшен у Карачију "пре десетак дана".

Вест о хапшењу једног од главних талибанских вођа први је касно синоћ јавио амерички лист "Њујорк тајмс" на свом вебсајту.

Та вест стиже у тренутку када међународне и авганистанске снаге продиру у авганистански град Марџах, трећег дана велике офанзиве на талибанска упоришта на југу Авганистана.

Карачи је највећи пакистански град и све чешће се помиње као могуће место где се крију главне талибанске вође, мада се налази на Арабијском мору и далеко је од границе с Авганистаном.

Барадар се налазио на челу талибанског војног већа, место које је добио после смрти војног вође Муле Ахтара Мохамеда Усманија.

Верује се да он управља војним операцијама талибана на југу и југоистоку Авганистана и да су под његовом директном командом покрајине Кандахар, Хелманд, Нимроз, Забул и Урзуган.

Према наводима Интерпола, Барадар је био заменик министра одбране у талибанској влади која је била на власти у Авганистану док није збачена 2001. у инвазији под вођством америчких снага.

Један портпарол талибана у Авганистану демантовао је вест да је Барадар ухваћен, али за то није пружио никакве доказе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару