Силовита офанзива, талибани у бегу

Под притиском америчких снага у Авганистану, талибани у паничном бегу ка пакистанској граници. Град Марџах последње упориште. Разорени и минирани путеви отежавају важну проверу могућности савезничких снага.

Амерички војници, који у авганистанској провинцији Хелманд учествују у највећој офанзиви НАТО-а против талибана од 2001. године, непредују, упркос јаком отпору који на појединим локацијама пружају побуњеници. Проблем представљају и минирани и разорени путеви.

Под притиском снага САД, талибани су побегли у град Марџах, њихово упориште у провинцији Хелманд и како процењују војни извори, можда су прешли у Пакистан.

"У Јужном Марџаху, кључном у шверцу опојних дрога које се гаје у провинцији Хелманд, побуњеници пружају отпор али то не треба да буде препрека за наше снаге", изјавио је генерал авганистанске националне армије и командант Хелманда Мохамед Зазаи Схер.

Генерал авганистанске војске Гулам Махаудин Гори изјавио је да талибани жестоко бране град, али и да су претрпели велике губитке.

Верује се да је Маџах, град од близу 80.000 становника, најснажније упориште талибана и место на које британске и америчке снаге до сада нису залазиле.

Тактички, заузимање овог града донеће значајну предност Американцима у будућим акцијама против талибана и провинцијама Хелманд и Кандахар, где су ови радикални исламисти и најснажнији.

Офанзива представља врло важну проверу могућности савезничких снага у тренутку када се очекује да САД, на основу плана председника Барака Обаме, у Авганистан упуте још око 30.000 војника у циљу разбијања талибанских упоришта пре повлачења савезника, планираног за 2011. годину.

У инциденту који се догодио у понедељак, од америчких ракета погинуло је 12 особа. Деветоро су цивили, а остала тројица настрадалих су побуњеници који су се за време напада скривали у бункеру.

Ракетна паљба започела је након што су амерички маринци и авганистанске снаге интензивирале пешадијске нападе. Међутим, погодили су зграду, која је удаљена неколико стотина метара, од места које је требало да буде мета напада.

"Зграда коју смо погодили није мета коју смо циљали", рекао је капетан Јошуа Бигерс и извинио се због цивилних жртава.

Страх становништва од недовршеног посла 

Портпарол америчких снага Абрахам Сипе је истакао да је сада врло важно да стране трупе и авганистанске снаге, односно нова администрација, осигурају поверење локалног становништва, које је до сада увелико било на страни талибана.

Иако је већи део становништа углавном евакуисан, пошто су коалиционе снаге бацале летке који су најављивали скору офанзиву у циљу избегавања цивилних жртава, многи од њих и даље страхују да потискивање талибана из зона у којима се води офанзива неће бити трајно.

Офанзива НАТО-а почела је пре два дана, хеликоптерским десантом, после чега су укључени тенкови и пешадија. Ангажовано је око 15.000 војника, од којих су више од половине припадници авганистанске армије, која је дуго припремана за овакву операцију.

Америчке и НАТО снаге се надају да ће постићи војне циљеве који ће променити ток војних сукоба са талибанима ове године, тако да могу да започну повлачење из Авганистана следеће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару